Ultieme poging gestrand

Definitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021: 'Mes in rug voor vissers'

Door RTL Nieuws / RTL Z··Aangepast:
© ANPDefinitief verbod pulsvissen per 1 juli 2021: 'Mes in rug voor vissers'
RTL

Het totaalverbod per 1 juli 2021 op de pulsvisserij is definitief. Een ultieme poging van Nederlandse parlementariërs om een Europees verbod op het vissen met stroomstootjes tegen te houden is in het Europees Parlement gestrand. "Een enorme klap."

Het parlement stemde met 571 voor, 60 tegen en 20 onthoudingen voor een groot pakket maatregelen in de visserij waarvan het pulsverbod onderdeel is.

De Nederlandse Vissersbond en de branchevereniging voor kottervissers, Visned, stellen in een reactie dat de klap voor de visserij 'enorm' is en spreken van 'een mes in de rug' voor veel vissers.

Minder bijvangst of slecht voor de natuur?

Pulsvissen is een methode waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven. Volgens de Fransen, die het initiatief tot het verbod namen, is deze manier van vissen slecht voor de natuur. Bovendien zouden Franse vissers lijden onder de Nederlandse pulsvissers voor de Franse kust. 

Minister: Verbod pulsvisserij is onterecht en onbegrijpelijk
Lees ook

Minister: Verbod pulsvisserij is onterecht en onbegrijpelijk

Uit de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, blijkt dat deze manier van vissen ervoor zorgt dat er minder brandstof nodig is, selectiever gevist kan worden met minder bijvangst en dat de bodem minder verstoord wordt.

Politiek spel

Visned vindt het verbod dan ook tekenend voor een 'falend beleidssysteem' en spreekt van een politiek spel waar de vissers de dupe van zijn geworden. "Europa heeft zich laten door leugens, voornamelijk die van een Franse ngo."

Nederlandse vissers hebben veel geïnvesteerd in nieuwe technologie voor het pulsvissen. Volgens Visned gaat het bij sommige vissers om bedragen tot 500.000 euro. Naast het geld wordt met het verbod, zo stelt de branchevereniging, ook 'tientallen jaren aan onderzoek, samenwerking en innovatie weggegooid'.  

Laatste reddingspoging

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) probeerde in samenwerking met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) in een laatste reddingspoging het parlement te laten instemmen met een voorstel om het vissen met stroomstootjes volledig vrij te geven in de EU.

Daar ging het parlement echter niet in mee. Minister Carola Schouten van Landbouw noemde het voornemen tot een verbod eerder al 'onbegrijpelijk en onterecht'. 

Lees meer over
Europees parlementEconomieVisserijPulsvisserij