Hangende oogleden

Botoxtandartsen spuiten op plekken waar het niet mag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Botoxtandartsen spuiten op plekken waar het niet mag
RTL

Naar schatting drie- tot vijfhonderd tandartsen gebruiken botox en zogeheten fillers voor cosmetische doeleinden. Maar volgens het medisch tuchtcollege hebben ze daar helemaal geen bevoegdheid voor, schrijft het AD.

In Amsterdam besliste het regionaal tuchtcollege over een zaak die een cliënte had aangespannen tegen haar tandarts. Die had haar behandeld aan een hangend ooglid, maar bij het ingrijpen liep de vrouw schade op. De tuchtrechter besliste dat de tandarts zich niet aan het gebied rond de ogen had mogen komen. Volgens de Wet BIG mag het inspuiten van botox of fillers alleen door bekwame artsen worden uitgevoerd.

Helpt botox echt tegen chronische migraine? 'Je wordt te afhankelijk van medicijnen'
Lees ook

Helpt botox echt tegen chronische migraine? 'Je wordt te afhankelijk van medicijnen'

De laatste jaren besloten honderden tandartsen om zich op de cosmetische markt te storten. Voor hen is de uitspraak een klap. In 2016 ondergingen ongeveer 390.000 Nederlanders een behandeling met 'injectables', 240.000 met botox en 148.000 met fillers. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

'Doorn in het oog'

De tandartsen zeggen dat zij de behandelingen juist goed kunnen uitvoeren omdat ze een vertrouwensband met hun klanten hebben. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) is tevreden met de uitspraak. "Heel fijn dat nu helder is dat tandartsen zich hier niet mee bezig mogen houden", zegt voorzitter Catharina Meijer. Dat zij dat doen noemt ze "een doorn in het oog". 

Lees meer over
TandartsBotox