Onderwijsbond wil verplichte melding gevolgen lerarentekort
Basisscholen moeten verplicht melding doen van de gevolgen die zij ondervinden van het lerarentekort. Die oproep doet de grootste vakbond van onderwijspersoneel, de AOb. Volgens de bond loopt de kwaliteit van het onderwijs gevaar door het tekort aan leraren, maar ontbreken gegevens over de omvang en gevolgen daarvan.
De AOb wil dat de onderwijsinspectie die meldingen gaat verzamelen, zegt de bond tegen RTL Nieuws. Nu is het doen van melding bij de onderwijsinspectie niet verplicht als een klas naar huis wordt gestuurd of de lesweek wordt verkort naar vier dagen.
'Dit raakt de kwaliteit'
"We weten dat het lerarentekort een heftig probleem is, maar we weten niet hoe groot precies. De onderwijsinspectie moet controleren of het onderwijs goed is. Het lerarentekort raakt ook die kwaliteit van onderwijs. Wij willen dat al die gevolgen verplicht worden gemeld aan de inspectie", zeg Eugenie Stolk van de AOb.
Dit jaar loopt het tekort aan leraren naar verwachting op tot 2.000 voltijdsbanen. Over vier jaar is dat tekort verder opgelopen tot 4.200 banen.
Scholen moeten bij ziekte van een leraar nu al kunst- en vliegwerk toepassen om leerlingen les te laten volgen. Sommigen verkorten hun lesweek, zetten directeuren of ouders voor de klas of sturen zelfs een klas naar huis. Ook deze week nog moest voor tientallen klassen een noodoplossing worden bedacht, meldt de website Lerarentekortisnu.
Mag een 4-daagse schoolweek van de wet?
Scholen krijgen van de onderwijsinspectie de ruimte om de lesweek te verkorten naar vier dagen. Dat mag niet het hele jaar door: de onderwijsinspectie staat toe dat een klas 7 weken per jaar een vierdaagse lesweek krijgt.
Als de problemen dan nog niet zijn opgelost, moet de school bij de inspectie aankloppen. De inspectie bekijkt dan of er andere oplossingen zijn. In het uiterste geval kan een school doorgaan met de vierdaagse lesweek, maar de inspectie houdt dan wel in de gaten of de kwaliteit van het onderwijs hier onder lijdt.
Minister Slob (Onderwijs) laat weten de wettelijke termijn van 7 weken niet te zullen verruimen.
Papa geeft rekenen
Ook de kinderen van Jeroen de Glas konden niet altijd rekenen op les. Noodgedwongen moesten hij en zijn vrouw de kinderen thuis schoolopdrachten laten maken op de dagen dat er geen leraar was. "Het is lastig. Mijn kind denkt ook, 'hoezo legt papa rekenen uit?'. Kids vinden het thuis leuk, maar leren doen ze liever op school."
Al die noodoplossingen zijn niet in het belang van het kind, weet pedagoog Herald Hofmeijer. "De leraar heeft een belangrijke rol in de opvoeding van een kind. Als de opvoedende rol iedere week van persoon verandert, heeft dat geen goed effect. Je moet kinderen kennen."