Wachtrij

File op de Mount Everest: iedereen kan 'm beklimmen (en doet dat blijkbaar ook)

Door RTL Nieuws / Mitch van Helvert··Aangepast:
© AFPFile op de Mount Everest: iedereen kan 'm beklimmen (en doet dat blijkbaar ook)
RTL

Krankzinnig en idioot, noemen ervaren bergbeklimmers de file naar de top van de Mount Everest. Woensdag stond er een wachtrij op de Hillary Step, het laatste grote obstakel voor de top van de hoogste berg ter wereld. Bovenstaande foto ging gisteren viral.

Katja Staartjes (56) was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw die de Everest beklom en sinds de eerste succesvolle expeditie in 1953 'de nummer negenhonderdzoveel'. Nu houden de Nepalese autoriteiten al rekening met duizend klimmers in één seizoen.

"Het bereiken van de top van de Mount Everest is het mooiste wat er is", zegt Staartjes. "Als je geluk hebt en je hebt goed uitzicht, zie je de kromming van de aarde, je ziet de toppen van alle bergen en de weidsheid. Het gevoel dat het gelukt is, is een geweldige ervaring. Maar met deze drukte zou ik er niet aan moeten denken."

Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw de top van de Everest.© EIGEN FOTO
Katja Staartjes was in 1999 de eerste Nederlandse vrouw de top van de Everest.

Gemiddeld zijn er per jaar maar vijf of zes topdagen om de berg te beklimmen. "Dan zijn de weersomstandigheden ideaal", zegt Staartjes. "Het gaat meestal om dagen in de maand mei en als je geluk hebt ook de laatste dagen van april en de eerste dagen van juni."

"Vele honderden mensen zitten rond die periode in het basiskamp. Ze wachten op de zogenoemde 'Weather window'. Zodra de weersomstandigheden dan goed zijn, wil iedereen tegelijk naar de top. Dan komt er vanuit basiskamp een hele stroom naar boven op gang, maar zo gek als nu is het nog nooit geweest."

Drukte richting de top van de hoogste berg ter wereld.© AFP
Drukte richting de top van de hoogste berg ter wereld.

Staartjes maakt zich zorgen over de ontwikkeling die het gebied doormaakt. "De Mount Everest is een toeristische attractie aan het worden. Of is dat eigenlijk al. De expeditie wordt nu ook aangeboden aan rijke inwoners van China en India. Hun wordt verteld dat iedereen de berg kan beklimmen. En natuurlijk kunnen die mensen geholpen worden. Bijvoorbeeld door hun rugzak te dragen, of een hand aan te reiken, maar uiteindelijk moet je nog steeds zelf omhoog."

Lastige discussie

"Er wordt steeds sneller zuurstof ingezet. Daardoor komen er ook mensen die er eigenlijk niet thuishoren. Het aantal doden neemt toe en dat wordt geweten aan mensen die gaan zonder ervaring. Maar het is ook een lastige discussie. Want wie bepaalt wie er wel en niet op de berg mogen? Een tweede probleem is dat het niemand lukt om álle spullen mee naar beneden te sjouwen. Dus blijft er veel zooi achter op de berg en dat is schadelijk voor het milieu."

Volgens Staartjes zijn de meeste echte bergbeklimmers inmiddels afgehaakt. "Of ze gaan via een andere route naar boven. De meestgebruikte route is niet erg ingewikkeld. Als je in goede conditie bent, voldoende klimervaring hebt en tegen de ijle lucht bestand bent, dan kun je naar boven."

In de verte: Katja Staartjes vlak voor het bereiken van de top.© EIGEN FOTO
In de verte: Katja Staartjes vlak voor het bereiken van de top.

Deze veertien bergen zijn hoger dan 8000 meter

1Mount Everest8848 meterNepal, Tibet
2K28611Pakistan, China
3Kangchenjunga8586Sikkim, Nepal
4Lhotse8516Nepal, Tibet
5Makalu8462China, Nepal
6Cho Oyu8201Tibet, Nepal
7Dhaulagiri8167Nepal
8Manaslu8163Nepal
9Nanga Parbat8126Pakistan
10Annapurna I8091Nepal
11Gasherbrum I8068Pakistan, China
12Broad Peak8047China, Pakistan
13Gasherbrum II8035Pakistan, China
14Shisha Pangma8027Tibet

 

Klimvereniging: 'Idioterie slaat toe'

"Als je naar de Mount Everest gaat met het idee 'ik sta straks alleen op de top', dan heb je echt onder een steen geleefd. Men gaat massaal de berg op bij mooi weer", zegt voorzitter Robin Baks van de Nederlandse Klimvereniging (NKBV) in een reactie.

Het is een enorme belasting op het lichaam, maar iedereen in goede conditie zou de top moeten kunnen halen, zegt Baks. "De Mount Everest is een wandelberg, klimtechnisch niet heel ingewikkeld, of helemaal niet eigenlijk."

Tentenkampen met verwarming

"Je betaalt 40.000 tot 60.000 dollar en dan staat alles voor je klaar. De idioterie slaat toe. Er worden zelfs tentenkampen ingericht met verwarming. Echte bergbeklimmers gaan voor een moeilijke route, technisch ingewikkeld, of willen iets als eerste presteren. Dan is de Everest niet zo interessant. Het is steeds meer een bucketlistberg."

Overigens zegt Baks zich juist geen grote zorgen te maken over de belasting van het milieu. "De Nepalese overheid gaat daar steeds strenger mee om. Je bepakking wordt vooraf gewogen. Alles wat mee naar boven gaat, moet ook mee naar beneden. Of je moet ervoor betalen. Het is tegenwoordig niet alleen consumeren, maar ook conserveren."

Bekijk hier de website van Katja Staartjes.

 

Lees meer over
Katja StaartjesBergbeklimmenLink in bioNepal