Reizigers nemen noodmaatregelen tegen ov-staking: 'Onbegrijpelijk in examentijd'
Dan maar een hotel boeken om zeker op tijd te zijn voor dat belangrijke examen. Of een vrije dag opnemen omdat je niet weet hoe je op je werk moet komen. Nederlanders treffen noodmaatregelen, omdat dinsdag in vrijwel het hele land gestaakt wordt in het openbaar vervoer.
Paula Duinkerken ziet geen andere oplossing, ze heeft uit nood maar een hotel geboekt voor haar 17-jarige zoon. "Bij wie mag ik die kosten declareren?", reageert ze op de oproep van RTL Nieuws over de staking van dinsdag. Ook honderden anderen reageerden.
Niet komen, is blijven zitten
De zoon van Paula moet in Amersfoort examen doen voor zijn opleiding Beveiliger niveau 2. Het gezin woont in Wachtum (Drenthe). Haar man en zij kunnen hem niet brengen, vanwege hun drukke bestaan met twee banen en een eigen bedrijf. Ook vrienden kunnen niet helpen. Het examen niet maken betekent het schooljaar overdoen, vertelt Paula.
Een hotel boeken voor een 17-jarige jongen bleek trouwens nog een heel gedoe. "Omdat hij volgens de wet nog niet volwassen is, heb ik ook mijn identificatie naar het hotel gemaild en beloofd dat ik de volledige verantwoordelijkheid neem voor het verblijf. Ik was superblij dat het hotel het op deze manier heeft geaccepteerd."
Een hele dag zonder ov
- De vakbonden hebben aangekondigd dat het openbaar vervoer dinsdag vrijwel overal plat ligt.
- De vakbonden voeren actie voor een beter pensioen. Ze willen dat de AOW-leeftijd bevroren wordt en dat de boete op eerder stoppen geschrapt gaat worden. Ook willen de actievoerders dat zelfstandigen en mensen met een tijdelijk contract een pensioen krijgen.
- Vervoersbedrijven proberen zo veel mogelijk treinen, bussen en andere vervoermiddelen in te zetten, maar ze durven niet te zeggen in hoeverre dat gaat lukken. De NS raadt reizigers af überhaupt naar het station te komen.
- Op de wegen worden flinke files verwacht, zeker tijdens de spits. De ANWB roept mensen op zo veel mogelijk samen te reizen. Rijkswaterstaat voorziet ook grote drukte op en rond luchthavens, met name Schiphol.
'Onbegrijpelijk'
Chantal Kruitbos-Slot uit Apeldoorn zit met hetzelfde probleem. Ze heeft nog geen hotel geboekt voor haar dochter, maar vreest dat het er uiteindelijk wel van zal komen. Haar dochter moet dinsdag toelatingsexamen voor de pabo doen in Utrecht. "Als ze er niet is en daardoor zakt, mag ze in september niet starten met de opleiding. Dus we zijn eigenlijk genoodzaakt extra kosten te maken, omdat ze juist in deze maand, waarin veel examens zijn, besluiten te gaan staken. Onbegrijpelijk!"
Sommige scholen pakken het anders aan. Op de opleiding van Corné Bouwman, Creative Business en Communicatie op de Hogeschool van Amsterdam, zijn alle lessen en tentamens verplaatst:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Les via Skype
Docent Marijke Drogt is dinsdag via Skype bereikbaar voor haar studenten Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. "De docenten hebben een thuiswerkdag. "Wij hebben geen tentamens volgende week, dus dat scheelt al een hoop. Skypen is niet met elke les haalbaar, maar in mijn geval begeleid ik studenten met afstuderen, dus dan kan het."
Gedwongen vrije dag
Kim uit Almere hoopt nog op een lift naar Amsterdam Westpoort nu de twee bussen en de twee treinen die ze dagelijks neemt niet rijden. Ze houdt er al rekening mee dat ze 'onvrijwillig' een vrije dag zal moeten opnemen. "Er hebben lieve mensen aangeboden om mij een lift te geven met de auto, maar dat was qua tijdstip veel te vroeg."
Iris Janse heeft de oplossing al wel gevonden. Ze neemt de scooter in plaats van de bus naar haar mbo-opleiding in Leeuwarden. "Met dit weer is 50 minuten rijden op de scooter wel te doen, in de winter is dat echt niet haalbaar. Dus ik heb nu geluk gehad, tenzij de scooter het begeeft. Dan kan ik mijn examen op mijn buik schrijven."