'Tevreden en trots'

Pensioenakkoord gepresenteerd en van alle kanten bewierookt

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPPensioenakkoord gepresenteerd en van alle kanten bewierookt
RTL

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft samen met de sociale partners een principeakkoord over de pensioenhervormingen gepresenteerd.

In het akkoord staan afspraken om eerder te stoppen bij zwaar werk. Ook stijgt de AOW-leeftijd minder snel en komt er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. 

Tevreden en trots

Koolmees is 'meer dan tevreden en misschien wel een beetje trots' dat 'de polder' en de politiek na jaren van moeizame onderhandelingen 'nu samen een antwoord geven op de uitdagingen van de toekomst'.

"Dat is goed voor Nederland. Voor jong en oud." Het nieuwe pensioenstelsel moet in 2022 ingaan.

Principeakkoord over pensioenen bereikt: AOW-leeftijd stijgt minder hard
Lees ook

Principeakkoord over pensioenen bereikt: AOW-leeftijd stijgt minder hard

Instemming FNV-achterban

Het principeakkoord wacht nog wel op de instemming van de achterban van vakcentrale FNV. Leden gaan via een referendum over het plan stemmen.

FNV-voorzitter Han Busker vindt het akkoord een 'hartstikke mooi resultaat'. Hij noemt het zeer verdedigbaar, al legt de bond het zonder stemadvies aan de leden voor.

CNV: mijlpaal

Vakbond CNV spreekt van een mijlpaal voor werkend Nederland. Met het pensioenakkoord geldt volgens de bond dat er voor miljoenen Nederlanders een pensioengat van 10 procent wordt voorkomen.

Een compensatie voor de afschaffing van de doorsneesystematiek, waarbij jongeren relatief meer premie betalen dan ouderen, was één van de eisen van CNV aan de onderhandelingstafel. De bond gaat zijn leden vragen het akkoord te steunen. 

Werkgevers: 'Best wel wat zorgen' 

Dat er een akkoord ligt 'is maatschappelijke en economische winst', vindt werkgeversvoorman Hans de Boer. "Met maatschappelijke voorop." Al heeft hij 'best nog wel wat zorgen'.

De nieuwe afspraken moeten kunnen worden opgebracht, waarschuwt hij. De Nederlandse economie kan dat nu wel dragen, maar 'de uitdaging is om dat zo te houden'.

Uitwerking afspraken

GroenLinks en PvdA zijn 'heel blij' met het akkoord en spreken daarvoor hun steun uit. Ze hopen dat de achterban van vakcentrale FNV, aan wie het nu wordt voorgelegd, hetzelfde zullen doen.

Het kabinet buigt zich nu over de uitwerking van de afspraken, samen met de werkgevers, de vakbonden en de pensioenfondsen. 

Wat staat er onder meer in het akkoord?

1. AOW-leeftijd

Nu kun je met pensioen als je 66 jaar en 4 maanden oud bent. Die AOW gaat steeds verder omhoog. Als we gemiddeld een jaar ouder worden moeten we ook een jaar extra werken. Gemiddeld, met z'n allen. Dat is zoals het nu is. 

In de nieuwe plannen gaat de leeftijd veel minder snel omhoog. Sowieso de komende 2 jaar helemaal niet, blijft ie dus 66 jaar en vier maanden.  Daarna gaan we voor ieder jaar dat we gemiddeld ouder worden 8 maanden langer werken. In plaats van een heel jaar zoals het nu is. 

2. De zware beroepen

Daar is nu niets voor afgesproken. Een stukadoor moet net zolang doorwerken als een nieuwspresentator. Dat gaat veranderen. Er komt een regeling waarmee iedereen kan kiezen om drie jaar eerder te stoppen. Dat betekent dan wel dat die mensen minder pensioen krijgt.

3. De hoogte van de pensioenen

Nu dreigt een korting voor 2 miljoen pensioenen. Per 1 januari zou hun pensioenuitkering echt omlaag gaan. Afgesproken is dat die korting van tafel kan gaan. Pensioenen gaan dus niet omlaag. En in de toekomst worden pensioenen flexibeler.

Als het goed gaat gaan pensioenen straks sneller omhoog. Daar staat wel iets tegenover: als het tegenzit worden ze ook sneller verlaagd.

4. Zzp'ers verplicht verzekerd

Zelfstandigen moeten zich in de toekomst verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Volgens de vakbonden, PvdA en GroenLinks voeren zzp'ers een oneerlijke concurrentiestrijd met werknemers. Zij zijn voor werkgevers of opdrachtgevers een stuk goedkoper, omdat ze geen premies hoeven af te dragen voor hun pensioen en verzekering.

Klik hier voor een opsomming van wat er nog meer in het akkoord staat.

Lees meer over
Wouter KoolmeesSERMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidFNVCNVVNO-NCWPensioenenWerknemersAOW