Zeven op de tien Nederlanders willen dat vaccineren verplicht wordt
Veel mensen willen dat de overheid zo snel mogelijk maatregelen neemt om de vaccinatiegraad hoog te houden. Zeven op de tien wil het liefst dat vaccineren wordt verplicht.
Dat meldt televisieprogramma EenVandaag, dat samen met het tijdschrift LINDA een peiling hield onder ruim 30.000 mensen. 60 procent van de ondervraagden zegt te twijfelen aan de informatie die het RIVM en de GGD verstrekken over vaccinaties. Veel ouders noemen de informatie onduidelijk en eenzijdig en vragen ze zich af of alle informatie over bijwerkingen wel wordt gedeeld.
Uit het onderzoek:
- Driekwart van de mensen vindt het een goed idee om een vaccinatieconsult te verplichten, zoals in Duitsland het geval is.
- 82 procent vindt dat crèches kinderen moeten kunnen weigeren als zij niet gevaccineerd zijn.
- Ouders van niet-gevaccineerde kinderen korten op de kinderbijslag kan rekenen op 55 procent steun.
Onderzoek in Nederland
In april maakte het kabinet bekend een onderzoek in te stellen naar de voor- en nadelen van een algehele vaccinatieplicht.
In de Tweede Kamer leven al langer zorgen over de dalende vaccinatiegraad. Staatssecretaris Blokhuis wil de strijd aangaan met de zogeheten anti-vaxxers, mensen die hun kinderen niet laten inenten.
Blokhuis zegt dat er niet 'één effectieve benadering om de vaccinatiegraad te verhogen' is. Hij wil daarom verschillende maatregelen met een verplichtender karakter onderzoeken om te kunnen bepalen wat het beste bij de Nederlandse situatie zou passen.
Niet gedaald
In januari maakte Blokhuis nog bekend dat de vaccinatiegraad in 2018 voor het eerst in jaren niet gedaald was ten opzichte van een jaar eerder. Wel kregen nog altijd minder dan 94 procent van alle 1-jarigen de DKTP-prik. In de zomer komen nieuwe cijfers.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet een vaccinatiegraad van 95 procent als kritisch, omdat dan groepsimmuniteit kan worden gegarandeerd.