Beter slapen door slaap-apps? 'Ze verstoren juist de nachtrust'
Even op een app kijken hoe goed je nachtrust was vóór je begint aan je werkdag, zorgt er volgens experts juist voor dat je slechter gaat slapen. "Zo min mogelijk over slaap nadenken werkt het beste."
"Op een app zie je hoe vaak je wakker bent geweest die nacht en hoe lang je ongeveer hebt geslapen, maar die app weet niet wat de kwaliteit was van je slaap, hoeveel diepe slaap en droomslaap je hebt gehad", zegt Marike Lancel. Ze is hoogleraar slaap en psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt bij het Slaapcentrum voor Psychiatrie in Assen. Daar helpt ze kinderen en volwassenen met slaapproblemen.
Lancel bevestigt wat de Britse hoogleraar slaapstoornissen Guy Leschziner vertelt in The Guardian. "Het verschilt per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft om goed te functioneren. Als zo'n app zegt dat je zeven uur geslapen hebt terwijl je er persoonlijk acht nodig hebt, kan die uitslag je dag beïnvloeden. Je kunt denken: zie je wel, ik heb te weinig geslapen. Dat moet vanavond beter. Als dat dan weer niet lukt, ontwikkel je langzaamaan een slaapprobleem."
'Verwijder die app'
Het principe van veel slaap-apps is het meten van beweging, want het is moeilijk om helemaal stil te liggen als je wakker bent. Zodra je beweegt of geluid maakt, noteert de app dat. "Maar veel mensen vergeten dat het normaal is om 's nachts een paar keer kort wakker te zijn. Na de remslaap word je vaak even wakker, dan draai je je om en slaap je weer verder. Dat wakker zijn, is vaak zo kort dat je daar geen herinnering van kunt vormen."
Even wakker zijn, is juist belangrijk voor een goede nachtrust. Als je te lang in één houding ligt, kunnen bloedvaten afknellen. Dat zorgt voor een slapend gevoel in een arm of voet. "Als mensen bij mij komen en zeggen: ik weet precies hoe ik slaap, kijk maar op de app, is het eerst wat ik zeg: verwijder alsjeblieft die app van je telefoon."
Niet te veel denken
Mensen met slaapproblemen zeggen vaak: "Het is niet eerlijk. Mijn partner raakt met zijn hoofd zijn kussen en is gelijk weg. Bij mij duurt dat uren, hoe kan dat nou?" Volgens Lancel is een van de belangrijkste redenen het denken. "Wie te veel aandacht besteedt aan slapen en zich er zorgen over maakt, slaapt vaak slechter."
"Die partner heeft zijn dag afgebouwd, is ontspannen en denkt niet aan slaap, maar gaat gewoon slapen. Mensen die moeilijk inslapen, denken vaak te veel na. De beste oplossing is simpel en tegelijkertijd heel moeilijk: wees niet te veel met slapen bezig als je naar bed gaat. Je kunt slaap niet afdwingen." Zo'n slaap-app zorgt juist voor die bewustwording. "En dat wil je zo min mogelijk als je gaat slapen."