Bidbook ingeleverd

Steden stellen zich officieel kandidaat voor songfestival

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPSteden stellen zich officieel kandidaat voor songfestival
RTL

Vijf steden hebben zich officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival in 2020. Rotterdam, Utrecht, Maastricht, Den Bosch en Arnhem hebben hun bidbook ingeleverd bij de publieke omroep in Hilversum.

In het bidbook moeten de steden de organisatie ervan overtuigen dat ze dé plek zijn om het songfestival te houden. Daarbij wordt gelet op onder meer een passende locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie en bereikbaarheid. Waar het songfestival plaatsvindt, wordt volgende maand bekendgemaakt.

Rotterdam: ruimte voor talent

De Rotterdamse delegatie maakte van alle kandidaten de minste tamtam. Een afvaardiging onder leiding van wethouder Said Kasmi (Cultuur) overhandigde de plannen aan NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman. De wethouder en zijn mede-Rotterdammers droegen slechts een zwart-groen-witte sjaal met daarop 'Rotterdam: make it happen'.

Rotterdam is bereid de knip te trekken voor het songfestival, maar hoeveel geld er komt, wil de stad niet zeggen. De gemeenteraad gaf pas gisteren groen licht voor de organisatie van het evenement. Ondanks zorgen over de bekostiging stemden de meeste partijen voor.

Rotterdam refereert eraan veel grote evenementen te hebben georganiseerd. "We willen talent de ruimte geven en onvergetelijke momenten creëren." Verder ging de havenstad niet speciaal in op zijn speerpunten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Een fietskoerier heeft het bidbook van Utrecht afgeleverd.© ANP
Een fietskoerier heeft het bidbook van Utrecht afgeleverd.

Utrecht: duurzaam

Utrecht wil heel graag, maar heeft het extra budget daarvoor niet. Wethouder Klaas Verschuure zegt aan alle eisen te kunnen voldoen, maar hij gaat niet 'zoals Rotterdam een cheque van 15 miljoen uitschrijven'.

Utrecht denkt dat het veel goedkoper kan dan nu wordt geraamd. Volgens de wethouder kan de Jaarbeurs, waarmee de stad voor dit evenement nauw samenwerkt, het evenement op een hele kostenefficiënte manier organiseren. Daarnaast verwacht de stad dat andere partners ook een bijdrage zullen leveren. Los daarvan vindt Verschuure dat de NPO het grootste deel moet betalen. "De NPO heeft hier veertig jaar lang voor kunnen sparen, zij mogen ook de kaartjes verkopen."

Utrecht is van plan het songfestival op een heel eigen manier te organiseren met een duurzame, sociale en innovatieve insteek. Zo wil de stad duurzame vervoersmiddelen zoals elektrische bussen inzetten. Verder zal het evenement niet in de Jaarbeurs plaatsvinden, maar in een grote tent ernaast. "Vanwege de hoogte kan het niet in de Jaarbeurs. Maar in de tent passen 10.000 man en dat is voldoende."

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake (rechts) met het bidbook van Maastricht.© ANP
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake (rechts) met het bidbook van Maastricht.

Maastricht: compact en intiem

Maastricht maakte een feest van de overhandiging. Onder begeleiding van een sambaband werd het boekwerk door burgemeester Annemarie Penn-te Strake overhandigd aan NPO-bestuursvoorzitter Rijxman. Ook werd er champagne en taart uitgedeeld.

De burgemeester benadrukte nogmaals dat 'Maastricht de meest Europese stad van Nederland is'. Saamhorigheid en creativiteit heeft de stad hoog in het vaandel en de stad kan volgens de burgemeester leveren wat er gevraagd wordt. "Het is een compacte stad en het is er heel intiem."

Den Bosch probeert het met de slogan 'Douze de groeten uit Brabant'.© ANP
Den Bosch probeert het met de slogan 'Douze de groeten uit Brabant'.

Den Bosch: lange nachten

Na Maastricht maakte ook Den Bosch een spektakel van de overhandiging van het bidbook door wethouder Mike van der Geld. Hij werd vergezeld door vier dames die gekleed waren in jurken van modeontwerper Addy van den Krommenacker.

Van der Geld heeft het volste vertrouwen in de organisatie van het grootste liedjesfestijn van Europa. "We voldoen aan de eisen, maar denken dat we meer kunnen." Het enige probleem is de hotels, maar dat is volgens Den Bosch ook weer niet echt een probleem. "Want Brabantse nachten zijn lang. Wij hebben alle kennis en kunde in huis in het 'vieren'."

Den Bosch heeft 3 miljoen euro over voor het songfestival. De gemeente hoopt dat de provincie Noord-Brabant daarbovenop nog eens 3 miljoen euro wil bijdragen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Arnhem: vrijheid vieren

De Arnhemmers stonden een tijdje vast in het verkeer, maar uiteindelijk kwam het goed. De stad heeft er een muzikale overhandiging van gemaakt: Lain Barbier zong het lied Arcade van Duncan Laurence en vervolgens overhandigde burgemeester Ahmed Marcouch het bidbook. Het boek is bekleed met dezelfde stof waarvan de kleding was gemaakt die Duncan Laurence droeg tijdens de songfestivalfinale in Tel Aviv.

Arnhem wil het songfestival combineren met 75 jaar bevrijdingsfestival, zegt de burgemeester. "We willen samen met Europa de vrijheid vieren. Nu gewoon met een battle van liedjes."

Vitesse is bereid het eigen stadion af te staan voor het songfestival in Arnhem. De GelreDome zou daarvoor acht weken beschikbaar moeten zijn. Voor Vitesse betekent het dat de club komend seizoen de laatste drie competitieduels en eventuele play-offwedstrijden dan niet in het eigen stadion kan spelen.

Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht hebben hun plannen bij de NPO ingediend om het Eurovisiesongfestival 2020 te organiseren. © ANP
Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Maastricht hebben hun plannen bij de NPO ingediend om het Eurovisiesongfestival 2020 te organiseren.
Lees meer over
EurovisiesongfestivalRotterdamDen BoschArnhemUtrechtMaastricht