Vader eist IQ-test voor dochter om beter schooladvies: 'School moet zich aan afspraak houden'
"Of ze nu naar het vmbo of gymnasium gaat, zal me een worst zijn. Maar ik wil wél het juiste advies voor mijn dochter." Dat zegt de vader van het meisje (12) uit Hazerswoude-Rijndijk. Hij wil via een kort geding een IQ-test afdwingen voor zijn dochter, omdat hij het niet eens is met het schooladvies. De basisschool ziet dat anders.
"Sommige media maken er een onjuist sensatieverhaal van met het risico dat ik word neergezet als een streberige vader. Een vader die uit is op een hoger schooladvies voor zijn kind", zegt de vader in een gesprek met RTL Nieuws. "Maar dat klopt gewoon niet."
Rechter
Vandaag stond de vader in de rechtbank van Den Haag lijnrecht tegenover de basisschool van zijn dochter, de Tweeklank in Hazerswoude-Rijndijk.
Vanwege de gevoeligheid van de zaak wil hij niet bij zijn naam worden genoemd. "Het enige dat ik wil, is het beste voor mijn dochter en dat alle partijen hun afspraken nakomen."
Wisselende schoolresultaten
De vader had de zaak aangespannen omdat hij wil dat de basisschool van zijn dochter nog deze zomervakantie een IQ-test afneemt, zodat zijn dochter het beste schooladvies krijgt. "Dat is ook in november 2018 met de school, moeder en alle betrokken partijen afgesproken", zegt hij.
Het meisje kreeg vmbo-k als advies, maar volgens de vader wisselen haar schoolprestaties enorm. Daardoor twijfelt hij of dit wel het beste advies is voor zijn kind. "Ze haalde de ene keer een 2 en daarna weer een 10 voor hetzelfde vak. Haar prestaties wisselen al jaren. De IQ-test moet ook meer inzicht geven in de fluctuatie van haar schoolresultaten."
Wisselende schoolresultaten
Hoe dat komt? "We weten het niet. Iedereen, de school en wij als ouders, zit met zijn handen in het haar over die wisselende resultaten. Betrokken specialisten via de school hebben er naar gekeken, maar niemand komt er achter hoe dit kan."
Laatste redmiddel
Volgens de vader zijn er vorig jaar allerlei gesprekken gevoerd tussen de school, deskundigen en de moeder van het meisje. De vader en moeder zijn enkele jaren geleden gescheiden.
"Er is tijdens die gesprekken in november, nota bene op advies van een adviseur van de school zelf, besloten dat mijn dochter een dubbele IQ-test zou krijgen. Dat zou in het belang van mijn dochter zijn. Maar de school is die afspraak nooit nagekomen en weigert nu die test af te nemen. Omdat de school de zaak traineerde, ben ik naar de rechter gestapt. Een kort geding was de enige mogelijkheid."
Hoe zit dat?
De school laat via advocaat Kicky van Bavel weten dat het afnemen van IQ-test juist niet in het belang van het kind is. "Wij vinden een test juist niet in het belang van het kind." zegt de advocaat. Zij staat de school bij namens Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.
De advocate vervolgt: "We zijn tijdens de gesprekken in november overeengekomen dat het meisje een aanvraag voor ondersteunend onderwijs zou krijgen op haar nieuwe middelbare school. Aan deze ondersteuning zat in eerste instantie een IQ-test gekoppeld, maar later bleek die test niet nodig. Daarom ziet de school nu af van die test. Ook omdat het niet in het belang is van het meisje."
Steeds meer rechtszaken
- Het komt steeds vaker voor dat ontevreden ouders de rechter inschakelen omdat ze het niet eens zijn met het schooladvies.
- Waren er in 2013 nog een kleine 200 officiële klachten, nu zijn er rond de 300 per jaar.
- De Algemene Vereniging Schoolleiders vindt dat een 'zorgwekkende trend.'
- Onlangs nog eisten ouders uit Den Haag dat hun kind op een klassenfoto kwam te staan.
- En recent moest de rechter er zelfs bijna aan te pas komen om een rol in een schoolmusical af te dwingen.
Belang van kind staat voorop
De advocaat laat weten dat de school handelt in het belang van het kind en niet in dat van de ouders. Bovendien zouden meer ouders een IQ-test kunnen eisen van de school als deze vader zijn gelijk krijgt.
Het meisje gaat na de zomer naar een nieuwe middelbare school. Waarom de vader niet zelf een test afneemt? "Beide ouders moeten toestemming verlenen. Mijn ex-vrouw, ex-lerares op de betreffende basisschool, wil daar niet aan meewerken. Eerder waren alle partijen, inclusief mijn vrouw, wel akkoord. Dit maakt dat ik de test dus nooit meer zelf kan laten afnemen."
Zover laten komen
Hoe zijn dochter onder dit alles is? Daar wil de vader niets over zeggen.
"Ik vind het vooral heel erg dat de school het zover heeft laten komen. De kwestie loopt nu al acht maanden. Ze hadden er ook vorig jaar al voor kunnen kiezen om die test af te nemen bij mijn dochter en het allemaal niet zo te laten lopen. Dan had men wellicht een beter beeld gehad van het probleem en had mijn dochter de juiste begeleiding kunnen hebben."
Nu was de rechter het laatste redmiddel, zegt de vader. "Daar zit ik helemaal niet op te wachten. Het is gewoon heel spijtig dat het zo is gelopen. Als mijn dochter nu een onjuist advies heeft gekregen, heeft dat gevolgen voor de rest van haar schoolloopbaan."
De rechter doet over twee weken uitspraak.