Schade in de vele miljoenen

Nieuw aas van internetoplichters: tweedehands caravans en campers

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNieuw aas van internetoplichters: tweedehands caravans en campers
RTL

Online marktplaatsen zijn lekker handig om een tweedehandse caravan of camper te kopen of verkopen. Maar oplichters schuilen daar nu ook met een nieuwe fraudetruc, waarschuwt de Fraudehelpdesk.

Om het vertrouwen te winnen, stuurt een fraudeur via WhatsApp een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs. De koper of verkoper wordt verzocht hetzelfde te doen. 

De oplichter gaat vervolgens met de buitgemaakte gegevens spullen kopen op rekening van het slachtoffer. Als die daar achterkomt is blokkeren al te laat. En de bankpas en het ID-bewijs van de oplichter blijken achteraf te zijn gestolen, bevestigt een woordvoerder van de Fraudehelpdesk aan RTL Nieuws na berichtgeving in De Telegraaf.

372 meldingen

De Fraudehelpdesk heeft dit jaar van dit soort oplichtingen al 372 meldingen gehad. Een derde daarvan vond via campers, caravans en vouwwagens plaats. Andre Vermeulen van de Fraudehelpdesk vertelt: "De truc op zich is niet nieuw, want het gebeurde voorgaande jaren ook al maar dan met bijvoorbeeld dure telefoons. Wat wel nieuw is, is dat het met caravans en campers gebeurt."

Marktplaats pakt samen met politie en banken 'cententruc' aan
Lees ook

Marktplaats pakt samen met politie en banken 'cententruc' aan

Witwassen

Soms wordt de data ook misbruikt om fout geld wit te wassen. Als het slachtoffer geen onschuld kan bewijzen is die medeplichtig, zegt Vermeulen. 

De nieuwe truc veroorzaakt volgens de Fraudehelpdesk schade van in de vele miljoenen.

Tips

Om fraude te voorkomen heeft Vermeulen een paar tips voor iedereen die veilig spullen wil verkopen via onlineplatforms. Hij zegt: "Nooit je mobiele nummer achterlaten, maar in plaats daarvan je e-mailadres gebruiken. Niet via whatsapp communiceren. En onder geen beding een kopie van je ID-kaart of je bankpas naar iemand sturen." 

Lees meer over
MarktplaatsOplichtingPhishingOnline privacyBetalingsverkeerInternet