Advocaat ontkent woninginbraak door zoon Halsema: 'Boot was niet bewoonbaar'
De woonboot waar de 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou hebben ingebroken, was 'nadrukkelijk niet bewoonbaar'. "Het was een oude woonboot die werd gebruikt voor afvalopslag", zegt zijn advocaat Peter Plasman tegen RTL Nieuws.
De jongen werd in het weekend van 14 juli opgepakt na een achtervolging. Hij was samen met vrienden betrapt bij een inbraak langs een kade in Amsterdam. Volgens Halsema was haar zoon samen met vriendjes aan het 'klieren' en selfies aan het maken met een nepwapen. Uit verveling drongen zij een verlaten woonboot binnen en spoten ze brandblussers leeg.
Verboden wapenbezit
Advocaat Plasman zegt dat de jongen alleen is aangehouden voor overtreding van de Wet wapens en munitie, voor het bezit van een verboden nepwapen. Hij wordt niet verdacht van inbraak.
Voor het bezit van een nepwapen staat een taakstraf van 20 tot 60 uur, maar dan heeft de jongen wel een strafblad aan zijn broek, zegt voormalig jeugdrechtadvocaat Marije Jeltes. Vanwege zijn jeugdige leeftijd is het ook nog mogelijk dat het via Bureau Halt wordt afgedaan. Het OM zal daar een besluit over nemen.
De politie Amsterdam onderzoekt of het verhaal over de arrestatie vanuit politiegelederen is gelekt naar De Telegraaf. "Zoals gebruikelijk wordt gekeken of er onderzoek kan worden gedaan naar de herkomst van het lek", zegt een woordvoerder. Het onderzoek wordt gedaan door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Amsterdam.
In zaken waarbij een minderjarige is betrokken, zijn politie en OM altijd terughoudend. Die moet worden beschermd tegen schending van zijn privacy omdat dat 'nodeloze stigmatisering' kan opleveren. "Het persoonlijk belang weegt dan in beginsel zwaarder dan het belang om de maatschappij te informeren", aldus de verklaring.
Doofpot
In de krant wordt verwezen naar onvrede in kringen van zowel politie als Openbaar Ministerie over de gang van zaken na de aanhouding van de 15-jarige jongen. Zij zouden vrezen dat de zaak in de doofpot verdwijnt.
Halsema en Plasman ontkennen dat. "Dat blijkt uit het feit dat de zaak is overgedragen aan een ander parket, om belangenverstrengeling te voorkomen." Advocaat Plasman zegt dat het bij het OM heel normaal is dat een zaak na een maand nog niet tot een tenlastelegging heeft geleid. Voormalig jeugdrechtadvocaat Jeltes bevestigt dat. "Een kind heeft recht op bescherming en privacy. Dit heeft niets te maken met een doofpotcultuur."
Het OM verwacht pas in september meer duidelijkheid te hebben. Omdat de verdachte minderjarig is, wil het OM inhoudelijk geen mededelingen doen over de zaak.
Reactie Halsema
Burgemeester Halsema erkent dat haar 15-jarige zoon een fout heeft begaan. "Mijn zoon is gaan rennen, heeft paniekerig het nepwapen weggegooid, is toen alsnog gestopt en ingerekend. Daarmee heeft hij de wet overtreden - hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden - en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen."
Ze ontkent dat zij de politie zou hebben gevraagd de naam af te schermen. De inbraak van half juli en de arrestatie van haar zoon heeft Halsema direct gemeld bij de gemeentesecretaris en het integriteitsbureau van de gemeente. "Omdat ik geen enkele verstrengeling wil laten ontstaan tussen mijn bezorgdheid als moeder en mijn verantwoordelijkheid als burgemeester."