Crematie

Afscheid prinses Christina in besloten kring: 'Past precies bij wie ze was'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAfscheid prinses Christina in besloten kring: 'Past precies bij wie ze was'
RTL

Vandaag wordt prinses Christina gecremeerd. Ze overleed vorige week op 72-jarige leeftijd. Niet alleen haar crematie is een unicum voor de koninklijke familie, ook haar afscheid is anders dan anders.

Prinses Christina overleed afgelopen vrijdag op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker. Ze koos er tijdens haar leven bewust voor om uit de schijnwerpers te blijven en ook na haar dood gaat ze niet mee in de koninklijke traditie van begraven worden in de grafkelder van de familie. In plaats daarvan wordt ze vandaag gecremeerd.

Prinses Christina (72) overleden aan gevolgen van botkanker
Lees ook

Prinses Christina (72) overleden aan gevolgen van botkanker

De prinses wordt vanmorgen verplaatst van de Koepel van Fagel op Paleis Noordeinde naar een plek bij het koninklijk stallendepartement, onder begeleiding van de koninklijke familie. "In de uren daarna volgt een privémoment waarin afscheid wordt genomen, maar niemand van buiten de familie weet wat er dan precies gebeurt", vertelt koninklijk huisverslaggever Sander Paulus. Wel is duidelijk dat tijdens het privémoment laureaten van het Prinses Christina Concours zullen musiceren. "Daarna wordt ze naar het crematorium verplaatst." 

Persschuw

Uitvaarten van koninklijke familieleden worden normaal uitgezonden op televisie. De uitvaart van prinses Christina wordt dat niet, en dat is een uitzondering. De prinses heeft de pers altijd geschuwd en was prinses tegen wil en dank. Volgens uitvaartdeskundige Cees van Raak past een besloten uitvaart dan ook precies bij haar.

"Er is slechts een klein gezelschap aanwezig. Verder is het geen pracht en praal, rijden er geen koetsen door de stad, en is de dienst besloten." Niet alleen de besloten uitvaart is een breuk met traditie, ook het feit dat ze gecremeerd wilde worden is uniek.

Prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix, overleed op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van botkanker. Een overzicht van haar leven.

"Iedereen die de naam Van Oranje Nassau heeft, wordt normaal begraven in hun grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft", vertelt Paulus. "Als lid van de familie mag je in principe zelf bepalen of je dat wil, er zijn geen keiharde regels over." 

Uitzondering

Tot dusver was de enige uitzondering op die regel prins Friso. Hij werd niet in de Nieuwe Kerk begraven, maar werd in opdracht van prinses Beatrix begraven in Lage Vuursche. "Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben trouwens ook al te kennen gegeven dat ze niet in Delft, maar bij Paleis het Loo in Apeldoorn begraven willen worden", vertelt Van Raak.

Het stoffelijk overschot van prinses Christina ligt opgebaard in de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde.© ANP
Het stoffelijk overschot van prinses Christina ligt opgebaard in de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde.

Het lichaam van de prinses wordt dus ook niet gebalsemd, iets wat normaal ook traditie is bij de koninklijke familie. "Dat balsemen is een teken van hun macht en bijzonderheid, om aan te geven dat ze van hogere bloede zijn. Normale mensen zoals jij en ik mogen volgens de wet niet gebalsemd worden, omdat een lichaam altijd tot ontbinding over moet gaan. Maar als je van adel bent, ben je een uitzondering."

Cremeren

Er zijn enkele familieleden die dat hebben geweigerd, zoals koningin Wilhelmina. "Die wilde naar eigen zeggen voor God verschijnen zoals ze was." 

Volgens Van Raak is een crematie ook bij andere koningshuizen een zeldzaamheid. "Alleen prins Henrik van Denemarken heeft zich vorig jaar laten cremeren, verder worden koninklijke familieleden altijd begraven in de eigen grafkelder. Dat is traditie.

"Ze was altijd prinses tegen wil en dank", zegt hij. Dat prinses Christina van de tradities afziet, past volgens hem dan ook precies bij haar. 

Lees meer over
Prinses ChristinaCrematieDoodDen Haag