Aantal daklozen in Nederland in tien jaar tijd verdubbeld
Het aantal daklozen in Nederland is tien jaar tijd verdubbeld. Jonge daklozen, tussen de 18 en 30 jaar, zijn er nu zelfs meer dan drie keer zo veel als in 2009. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Nederland telt momenteel bijna 40.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Daarbij zijn mensen die illegaal in Nederland verblijven niet meegeteld, meldt het CBS.
Vanaf 2014 hard omhoog
De stijging van het aantal daklozen de afgelopen tien jaar laat een opvallende trend zien. Tussen 2009 en 2012 steeg het aantal behoorlijk, maar daarna leek de stijging voorbij. Maar vanaf 2014 ging de lijn opnieuw omhoog en nog veel harder zelfs. Opvallend, omdat toen de economische crisis wel grotendeels voorbij was.
Vorige maand nog stuitte onze onderzoeksredactie op een mogelijke verklaring: de enorme woningnood van de laatste jaren, waardoor zelfs mensen met een goede baan dakloos zijn.
"Het is heel moeilijk om iets te zeggen over de oorzaak van die stijging, omdat we niet veel weten over deze mensen", zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag. Ze vermoedt dat het onder meer wel eens te maken zou kunnen hebben met de langere wachtlijsten in de GGZ en strengere regels rond de bijstand.
Kostendelersnorm
Als kinderen in een bijstandsgezin 21 jaar oud worden, wordt het gezin sinds 2015 in de bijstand gekort, vanuit de gedachte dat het kind oud genoeg is om mee te betalen, de zogeheten kostendelersnorm.
Traag: "Dat zou ertoe kunnen leiden dat vader of moeder zegt: zoon, dochter, je zult een andere woonruimte moeten zoeken. En dat lukt niet altijd. Maar dat zijn allemaal zaken die zouden kunnen. We weten het niet."