Dwangsom

Hof: vader Insiya moet 10.000 euro per dag betalen aan moeder

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Nadia RashidHof: vader Insiya moet 10.000 euro per dag betalen aan moeder
RTL

De vader van het in 2016 ontvoerde meisje Insiya heeft van het gerechtshof in Den Haag een dwangsom opgelegd gekregen. Hij moet 10.000 euro betalen voor elke dag dat hij zijn dochter langer in India houdt.

Dat heeft het gerechtshof vorige week beslist, blijkt uit een uitspraak waar Het Parool mee naar buiten kwam.

Het hof bevestigde in hoger beroep een eerdere uitspraak van de rechtbank in Den Haag uit december 2017, die oordeelde dat Insiya onmiddellijk moest terugkeren naar Nederland. Volgens het hof mocht vader Shehzad Hemani niet zonder instemming van de moeder beslissingen nemen over het verblijf van het inmiddels 5-jarige meisje.

Insiya met haar vader Shehzad op een door hem verspreide foto.
Insiya met haar vader Shehzad op een door hem verspreide foto.

Het hof verbindt aan deze uitspraak nu een dwangsom, 'gezien de aard en de ernst van de zaak'. Insiya werd op abrupte wijze uit haar vertrouwde omgeving gehaald, oordeelt het hof, 'en door de weigerachtige houding van de vader wordt het contact met de moeder stelselmatig onthouden'.

Maximum van miljoen

Het bedrag kan oplopen tot een maximum van een miljoen euro. H., een rijke zakenman, moet gaan betalen vanaf de dag dat hij de uitspraak ontvangt. Het vonnis is hem vorige week woensdag toegestuurd.

De destijds twee jaar oude peuter werd op 29 september 2016 met geweld uit het huis van haar oma in Amsterdam gehaald en overgedragen aan haar vader. Hij was destijds verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder, Nadia Rashid. Hij nam zijn dochter mee naar India, waar zij nog altijd woont.

Ontvoering Insiya: de zaak tot nu toe

In september 2016 werd Insiya met geweld in Amsterdam ontvoerd. De opdrachtgever: haar vader Shehzad, een rijke Indiase zakenman.

De rechtbank in Amsterdam legde in juli de betrokkenen bij de ontvoering gevangenisstraffen op van een jaar tot vier jaar en drie maanden voor de geruchtmakende ontvoering. Het Openbaar Ministerie vervolgt ook de vader en een neef, die vermoedelijk bij de kidnap was betrokken.

India weigert overigens Hemani uit te leveren. Justitie verwacht dat het tweetal bij verstek moet worden berecht.

Opstelling India

Advocaat Peter Plasman, die Insiya's moeder Nadia bijstaat, zei in juli nog tegen RTL Nieuws dat rechterlijke beslissingen de opstelling van de Indiase autoriteiten zouden kunnen beïnvloeden. Diplomaten werken op de achtergrond om het meisje terug te halen.

Tot dusver heeft diplomatie en zelfs de tussenkomst van premier Mark Rutte er namelijk niet voor kunnen zorgen dat India Insiya laat terugkeren naar Nederland. In de ogen van India is er namelijk sprake van een 'vermeende' ontvoering.

Lees meer over
Insiya HemaniRechtszaakOntvoeringIndia