Bonje in Den Helder

Prachtig of afschuwelijk? Buurt ruziet om appeltjesgroen huis van Ineke

Door RTL Nieuws/ Agnes de Goede··Aangepast:
© Google Street ViewPrachtig of afschuwelijk? Buurt ruziet om appeltjesgroen huis van Ineke
RTL

Mag Ineke van Amersfoort (82) haar huis appeltjesgroen houden? Al negen jaar wordt hierover gesteggeld in Den Helder. Buurtbewoners vinden het een vreselijke kleur, maar de huiseigenaar piekert er niet over om haar huis opnieuw te schilderen. Om de ruzie te sussen, komt de rechter morgen hoogstpersoonlijk een kijkje nemen.

Smaken verschillen. Dat blijkt wel in de Plutostraat in Den Helder. Het appeltjesgroene huis van Ineke van Amersfoort zorgt al negen jaar voor hoogoplopende discussies. 

De emoties zijn zo hoog opgelopen dat de rechter zich over de zaak gaat buigen. De vraag: krijgt de gemeente gelijk en moet Ineke binnenkort een schilder bestellen of kan de groene kleur wel door de beugel?  

Klagende buren

Negen jaar geleden oordeelde de gemeente al dat de kleur er eigenlijk af moest nadat buren hadden geklaagd. Maar toen werd de kleur uiteindelijk tóch gedoogd door de gemeente, dit tot ergernis van sommige buren. 

Toen Ineke, die al ruim 40 jaar in het huis woont, begin dit jaar voor de derde keer de felgroene kleur op haar huis liet verven, stapten de buurtbewoners weer naar de gemeente. Een speciale commissie oordeelde dat de kleur te fel was. 

Omdat de gemeente, de buurt en de bewoonster er niet uitkomen, moet de rechter nu oordelen of het groen wel of niet mag blijven. 

De buitenkant van de woning kleurt groen. © Ineke van Amersfoort
De buitenkant van de woning kleurt groen.

'Ik vind het prachtig'

Kleurenliefhebber Ineke houdt voet bij stuk. Ze piekert er niet over om de kleur er nu al af te halen. "Noem me maar eigenwijs, maar ik vind het gewoon een verschrikkelijk mooie kleur. Ik houd ervan, de kleur maakt me vrolijk. Er zijn buren die erover klagen, maar er zijn ook overburen die het wel mooi vinden", zegt ze.

Volgens Ineke voert de gemeente een 'wanbeleid' als het gaat om kleuren. "Een huis hier verderop is bijna zwart. Dat is toch vreselijk, maar dat mag wel. En al die vieze witte kleuren, vreselijk. Dat kleurenbeleid van de gemeente slaat nergens op."

Cuba

Al negen jaar is haar huis groen. Ineke komt veel in Cuba; daar zijn groene huizen heel normaal. Eerder was haar huis al roze.

"Het is toch veel vrolijker dan dat wit. Ik heb het onlangs weer laten verven. Maar toen de schilder nog geen uur bezig was, stond er al een buurvrouw te klagen."

De groene woning. © Ineke van Amersfoort
De groene woning.

Kleur past niet in de wijk

Waar de buurt moeite mee heeft? Een buurtbewoner vertelt namens de klagende buren: "Met de kleur verstoort ze de wijk. De kleur past gewoon niet bij de rest van de huizen", zegt de buurman, die met zijn naam niet in de media wil.

"Naaste buren zien ook de groene gloed in hun woonkamer als de zon op hun ramen schijnt. En de kleur is niet goed voor de waarde van onze koophuizen. Iedereen heeft het over de wijk 'met dat groene huis'."

Wordt vervolgd

Hoe de sfeer is in de wijk?  De buurman vertelt: "We zijn een nette buurt en gaan goed met elkaar om. We praten gewoon met haar, maar als buurt blijven we niet blij met de kleur."

Ineke laat zich niet wegsturen. "Ben je gek, ik woon hier hartstikke goed. Ik laat me niet wegjagen. Ik heb weinig last van de buren, ik zit toch veel binnen."

Naar verwachting doet de rechter morgen na zijn bezoek meteen uitspraak en weet Ineke dan of ze haar huis zo mag houden of een schildersbedrijf moet gaan inhuren. "Ik wacht het wijze besluit van de rechter rustig af", besluit ze.

Een blauw of groen huis: mag dat?

André de la Porte van Vereniging Eigen Huis: "In principe ben je in ons land vrij om je huis de kleur te geven die je zelf wilt." Maar er zijn een paar uitzonderingen, vertelt hij. "Bijvoorbeeld als je huis een Rijks-of gemeentemonument is. Dan ben je niet vrij om je huis alle kleuren te geven die je wilt. Dat geldt ook voor beschermde stads-of dorpsgezichten. Als je in zo'n huis woont, weet je wel dat je niet zomaar alles op de muren kunt verven wat je wilt."

Tenslotte kan het zo zijn dat de gemeente regels voor een bepaalde wijken heeft opgesteld. "Het college van burgemeester en wethouders kan voor een bepaalde wijk speciale regels opstellen. Dat wordt dan in een gemeenteraad besloten. Bijvoorbeeld dat de dakpannen rood moeten zijn of alleen pastelkleuren toegestaan zijn. Als de gemeente zo'n besluit heeft genomen, moeten huiseigenaren zich daar aan houden."

Lees meer over
WoningmarktDen Helder