Onbekende longziekte

Grote zorgen Nederlandse longartsen over e-sigaret na doden in Amerika

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesGrote zorgen Nederlandse longartsen over e-sigaret na doden in Amerika
RTL

Iedere dag verschijnen in de Verenigde Staten alarmerende berichten over de e-sigaret. Zes mensen zijn al omgekomen. Twee Nederlandse longartsen maken zich daar nu ernstige zorgen over en zoeken contact met collega's. Ze willen weten: zijn hier ook mensen ziek geworden van de e-sigaret?

In de VS lijden op dit moment honderden mensen aan een onbekende longziekte die waarschijnlijk samenhangt met het gebruik van een e-sigaret. Het gaat om vaak jonge, voorheen gezonde mensen. 

Tot op heden lijkt het vooral in Amerika een probleem te zijn. Zover bekend zijn in Europa geen mensen ziek geworden, zegt Esther Croes van het Trimbos Instituut. Dat komt omdat de situatie hier anders is. "We stellen in Nederland vrij strenge eisen aan de e-sigaret."

Vloeistoffen

Wat er in de VS precies aan de hand is, is onduidelijk. Mogelijk zijn niet de legaal gekochte vloeistoffen het probleem, maar vloeistoffen die op straat zijn gekocht en waarvan dus niet duidelijk is wat er precies in zit en hoe ze zijn geproduceerd. "Dat zijn in elk geval de eerste berichten."

Croes zegt dat een deel van de mensen ziek zijn geworden nadat ze een e-sigaret hadden gerookt waar THC-olie in de vloeistof zat. "Die stof is in Nederland officieel verboden."

De Nederlandse longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn er niet gerust op. Ze willen weten of in Nederland ook rokers van de e-sigaret ziek zijn geworden. Als er ook Nederland doden vallen, dan vindt Wanda de Kanter dat de e-sigaret verboden moet worden.

Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker© ANP
Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker

Oproep gedaan

Pauline Dekker vertelt dat de wetenschappelijke vereniging voor longartsen, de NVALT, gisteren een oproep heeft gedaan. "We vragen aan longartsen: als jullie mensen zien met een gekke vorm van longontsteking: denk hieraan en meld het. Het zijn mensen die opeens heel heftig ziek worden."

De zeker 450 patiënten in de Verenigde Staten van wie sinds april 2019 is vastgesteld dat ze aan de onbekende ziekte leden, hadden last van kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst, hoesten en gewichtsverlies. Komt dat hier ook voor? "Dat weten we niet. Daar maken we nu een inventarisatie van."

'Geen gezond alternatief'

Longarts Dekker zegt dat de e-sigaret door de tabaksindustrie naar voren is gebracht als 'gezond' alternatief voor de gewone sigaret. "Maar het lijkt erop dat daar nu grote risico's aan kleven. We weten dat de e-sigaret nog niet heel lang bestaat. Bij de gewone sigaret krijg je pas rond het 38ste levensjaar de eerste problemen. De e-sigaret zorgt nu al voor de eerste doden."

Esther Croes van het Trimbos Instituut benadrukt dat het in de meeste situaties onverstandig is om een e-sigaret te gebruiken. "Niet-rokers moeten er zeker niet aan beginnen. En rokers alleen als ze andere methoden hebben geprobeerd om te stoppen, zoals nicotinepleisters, en die niet zijn gelukt. Dan raden wij de e-sigaret ook alleen aan als hulpmiddel om te stoppen met roken, en het gebruik daarna ook af te bouwen."

Groot onderzoek door RIVM

Staatssecretaris Paul Blokhuis laat het RIVM uitgebreid onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van e-sigaretten. "En we houden ondertussen natuurlijk goed in de gaten wat er in andere landen gebeurt", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De staatssecretaris heeft nog niet met de Amerikaanse keuringsdienst FDA van gedachten kunnen wisselen. "Maar we gaan dat gesprek zeker voeren, ook omdat ik wil weten of er nieuwe inzichten zijn waar we in Nederland rekening mee moeten houden. Onder Nederlandse jongeren is de e-sigaret gelukkig minder populair dan in de VS. Maar we moeten er hard aan blijven werken om het gebruik zo laag mogelijk te krijgen."

Hij wijst erop dat in Nederland strengere regels zijn voor e-sigaretten dan de Verenigde Staten, zoals een leeftijdsgrens voor verkoop, een reclameverbod en beperkingen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid nicotine. "En die regels worden de komende tijd verder uitgebreid met bijvoorbeeld een rookverbod voor e-sigaretten, een uitstalverbod en neutrale verpakkingen om het onaantrekkelijk te maken en houden voor kinderen."

Lees meer over
GezondheidGezond levenRokenE-sigaretLongkanker