Binnenland

Deze topsporters zweren bij veganistisch dieet: 'Je moet het zelf ervaren'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Deze topsporters zweren bij veganistisch dieet: 'Je moet het zelf ervaren'
RTL

Wie aan een maaltijd voor topsporters denkt, ziet al snel bergen vlees voor zich. Toch kun je ook met een veganistisch dieet bij de fitste mensen van de wereld horen. Sterker nog: sommige (top)sporters zouden niet meer anders willen.

Arnold Schwarzenegger, tennisser Novak Djokovic en F1-coureur Lewis Hamilton. Dat zijn een paar van de verrassende namen achter de The Game Changers, een documentaire die vandaag wereldwijd in de bioscoop in première gaat.

De film vertelt het verhaal van atleten die beter presteerden nadat ze met een plantaardig dieet waren begonnen. "Een revolutionaire documentaire over vlees, proteïne en kracht", noemen ze het zelf.
 

Interessante puzzel

Karin Lambrechtse is diëtist en onder andere verantwoordelijk voor de voeding bij wielerteam Jumbo-Visma. Zij is enthousiast over de film: ze eet zelf bijna altijd veganistisch en probeert in haar werk zo veel mogelijk 'plant based' adviezen te geven, zoals ze het zelf noemt. In het wielerteam is niemand veganist, maar ze denkt dat dat zeker mogelijk is zonder dat de prestaties daaronder lijden.

"Dat zou ik een hele interessante puzzel vinden om te maken", zegt ze tegen RTL Nieuws. Het is namelijk wel iets ingewikkelder dan alleen maar het vlees uit een dieet halen. "Normale mensen hebben bijvoorbeeld ongeveer 0,8 gram eiwit nodig per kilo lichaamsgewicht, topsporters soms wel 2 gram. Zoveel eiwitten, hoe ga je dat op normale manier binnenkrijgen? Van alleen maar peulvruchten krijg je weer maag- en darmklachten."
 

'Echte mannen eten vlees' 

In de documentaire The Game Changer zitten professioneel hardlopers, American Football-spelers, krachtsporters, wielrenners en nog veel meer andere sporters. Allemaal zweren ze bij een veganistisch dieet voor hun prestaties of herstel. De film is geproduceerd door bekende namen als Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Lewis Hamilton, Novak Djokovic en Chris Paul.

Volgens de makers van de film is het een hardnekkige mythe dat sporters vlees nodig hebben nodig voor hun prestaties. Arnold Schwarzenegger noemt het vooral een marketingtruc. "Ik at veel vlees", zegt hij in de documentaire. "In reclames wordt het idee verkocht dat echte mannen vlees eten. Maar iedereen moet weten dat dat niet gebaseerd is op de realiteit."

Bekijk hier de trailer van The Game Changers

Maar hoe begin je zo'n dieet? "Begin met kleine beetjes", zegt Lambrechtse. "In plaats van elke dag vlees eten, kun je minder vaak vlees eten. Ook moet je goed nadenken wat je weghaalt uit je voeding en hoe je het vervangt."

Amateursporters zouden er wat haar betreft goed aan doen om naar een diëtist te gaan als ze veganistisch willen eten. Ieder lichaam is anders en reageert dus ook anders op een wisseling van een voedingspatroon.

Minder spierpijn

Voor Jeremy Reijnders werkte een veganistisch dieet vanaf dag één heel goed. Hij doet CrossFit op hoog niveau, dat is een vorm van fitness die bestaat uit een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. In 2018 is hij tweede geworden op het EK CrossFit, en ook werd hij beste Nederlander bij de kwalificaties voor het WK. Daarmee verdiende hij de titel 'fitste man van Nederland'. Over vier weken gaat hij proberen om die titel te verdedigen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vroeger at Reijnders drie tot vijf eieren per dag en daarnaast nog veel vlees. Lange tijd kon hij zich niet voorstellen dat hij ooit zonder dierlijke producten zou kunnen, tot hij de documentaire Forks over Knives zag. Hij ging zich verdiepen in het onderwerp, en inmiddels eet hij vier jaar veganistisch. Reijnders doet het puur vanwege de effecten op zijn sportieve prestaties, dierenwelzijn en milieu zijn voor hem minder belangrijke drijfveren.

"Ik besloot om het een maand te proberen en ik had minder spierpijn en meer energie. Ik kon ineens een extra training toevoegen in de week. Daarna ben ik niet meer terug gegaan."
 

Discussies vermijden

In de sportwereld zitten genoeg overtuigde vleeseters, maar Reijnders probeert discussies te vermijden. "Ik wil door middel van sportprestaties laten zien dat het wel degelijk mogelijk is. Dat is meer mijn manier van communiceren. Ik ga zelf niet in discussie. Ik krijg ook veel vragen over voeding en hoe ik het precies doe, daar geef ik natuurlijk altijd antwoord op."
 

Veganistische burger KFC binnen vier dagen uitverkocht
Lees ook

Veganistische burger KFC binnen vier dagen uitverkocht

Tegen mensen die ook veganistisch willen eten, zegt Reijnders: "Het belangrijkste is dat je weet waarom je plantaardig wilt eten en dat je probeert er zo veel mogelijk over te lezen. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe makkelijker de keuzes te maken zijn."

Ook Karin Lambrechtse denkt dat het echt vanuit jezelf moet komen. "Je moet een sporter niet dwingen. Ze moeten het zelf ervaren en beetje bij beetje die keuze maken. Als ik bij Jumbo-Visma nu beslis 'nu gaan we allemaal veganistisch eten' dan krijg je veel gedoe."

Lees meer over
VoedingSport