Zaak tegen Taghi

Wat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© PolitieWat is de reden voor de moord op advocaat Derk Wiersum?
RTL

Het is volgens misdaadverslaggevers het meest voor de hand liggende scenario: advocaat Derk Wiersum is vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond. Nee, Ridouan Taghi heeft de moord niet opgeëist, maar er lijkt bij velen geen twijfel te zijn over de betrokkenheid van de topcrimineel.

"Taghi wil de kroongetuige treffen, alle mensen om hem heen zo hard mogelijk raken en de rechtstaat ontwrichten." Dat zegt Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool. Hij schrijft al jaren over de zaak-Taghi.

'Aanslag op rechtstaat'

"We kunnen dit niet anders zien dan een aanslag op de rechtstaat. De criminele groep die hier opdracht toe heeft gegeven, wil de rechtstaat zo veel mogelijk ontwrichten en je ziet ook wat er vandaag gebeurt: het is een harde klap voor iedereen die met het recht in dit land te maken heeft. Het heeft een enorme impact."

Geschokte reacties na moord op advocaat: 'Kundige collega, maar bovenal echtgenoot en vader'
Lees ook

Geschokte reacties na moord op advocaat: 'Kundige collega, maar bovenal echtgenoot en vader'

Universitair hoofddocent strafrecht Sven Brinkhoff gaat er net als Vugts vanuit dat advocaat Wiersum onder andere is vermoord om te zorgen dat Nabil niet meer tegen Taghi verklaart in het strafproces. "Eerder is natuurlijk al de broer van de kroongetuige vermoord. Nu is dat degene die hem bijstaat in de zaak. En het gevolg daarvan kan zijn dat hij stopt met verklaren."

Waar gaat de zaak-Taghi over?

Nabil B. is de kroongetuige in het proces-Taghi. Justitie brengt in deze zaak de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi en zijn handlanger Saïd Razzouki in verband met meerdere moordzaken. De verklaringen van Nabil B. behoren tot het belangrijkste bewijsmateriaal dat het OM heeft tegen Taghi en de andere verdachten. B. is in ruil voor zijn verklaringen een veel lagere gevangenisstraf voor zijn aandeel beloofd, namelijk 12 jaar.

Taghi houdt zich vermoedelijk op in het buitenland en is de meest gezochte crimineel van Nederland. Het Openbaar Ministerie loofde eerder 100.000 euro uit voor de gouden tip die naar hem leidt.

Nabil B. behoorde ooit zelf tot de bende van Taghi, maar kreeg wroeging en is gaan praten met het OM. Kort daarop werd zijn onschuldige broer in Amsterdam-Noord koelbloedig geliquideerd. Sindsdien zit B. voor zijn eigen veiligheid in een zwaarbeveiligde vleugel van de gevangenis van Vught en is zijn familie geëvacueerd.

Vugts gaat er niet vanuit dat Nabil stopt met getuigen. "Dit kan hem misschien juist in zijn gevoel sterken dat deze groep opgesloten moet worden. Wel zal de beveiliging rondom de zittingen opgeschroefd worden."

Werd Wiersum beveiligd?

Het is de vraag of Wiersum die beveiliging ook heeft gekregen. Vugts sprak veelvuldig met de advocaat. "Maar er was nooit zichtbare beveiliging aanwezig als ik hem sprak. Bij mijn weten was de beveiliging dan ook summier. Ik heb gehoord dat er door de politie extra gesurveilleerd werd in de straat waar hij woonde, maar dat was volgens mij alles." 

Brinkhoff vult aan: "Hoeveel beveiliging er precies was, zullen wij denk ik nooit echt te weten krijgen. Wat je in ieder geval moet constateren op zo'n dag als vandaag, is dat het te weinig is geweest."

'Woedend, maar verdriet overheerst'

Brinkhoff noemt de moord, net als vele anderen, een aanval op de rechtstaat. "Hiermee is de strafadvocatuur in het hart geraakt. En die advocatuur is zo nodig in een democratie, in een rechtsstaat. Want zij zorgen voor een eerlijk proces. Zij staan verdachte burgers bij en dat is een belangrijke waarde in een democratie."

'Systeem van bedreiging werkt'

Simeon Burmeister, waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, zegt dat het te merken is dat het 'systeem van bedreiging' werkt. "Ik denk dat het nu namelijk heel lastig zal worden om een advocaat te vinden voor deze kroongetuige." Maar ook hij moet verdedigd worden, zegt Burmeister. "Dit is een aanslag op de positie van de advocaat in het rechtsstelsel en daarmee ook de rechtsstaat. Tot nu toe is het nog nooit zo dichtbij gekomen als nu."

Lees meer over
Paul VugtsFerdinand GrapperhausOpenbaar MinisterieMoord op advocaat kroongetuigeAdvocaatRechtspraakRechtszaakStrafrechtGemeente Amsterdam