Minister Dekker opent meldpunt voor gedwongen adoptie
Ouders die tegen hun zin hun kind hebben moeten afstaan kunnen vanaf nu hun verhaal kwijt. Minister Dekker (Rechtsbescherming) opent dinsdag een meldpunt dat de basis vormt naar een grootschalig onderzoek naar gedwongen adopties. Ook de kinderen die zelf ter adoptie zijn afgestaan, kunnen zich daar melden.
Tussen 1956 en 1984 zijn ongeveer 15.000 kinderen overgedragen aan adoptieouders, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Hun ouders zijn daartoe weliswaar formeel niet gedwongen, maar soms wel onder grote druk gezet, concludeerden ze.
De stichting Fiom, die zich bezighoudt met ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, schat dat in de jaren '50, '60 en '70 zo'n duizend ongetrouwde vrouwen per jaar hun kind al dan niet gedwongen af hebben gestaan
Pijn en verdriet
Heel wat ouders die hun kind hebben afgestaan denken daar met pijn en verdriet aan terug, en dat geldt soms ook voor hun kinderen. Zo ook Trudy Scheel- Gertsen (73). Zij moest op haar 22ste haar kind moest afstaan. De reden zou zijn dat ze ongehuwd zwanger was geraakt. In die tijd kwam het veel vaker voor dat ongehuwde moeders gedwongen hun kind moesten afstaan.
Moeder en kind moesten zo snel mogelijk gescheiden worden, was toen de gedachte. Ook al wilde de moeder dat niet. "Deze mevrouw is niet gehuwd dus zij kan haar kind niet opvoeden", werd toen tegen haar gezegd. "Ik was heel verdrietig en mijn leven was mijn leven niet meer", zei ze in een eerder interview.
Aansprakelijkheid
Het doel van het meldpunt dat volgende week geopend wordt, is om zoveel mogelijk persoonlijke verhalen te verzamelen van mensen die betrokken zijn geweest bij deze adopties. Dit soort persoonlijke verhalen moeten de basis vormen bij het onderzoek naar de aansprakelijk van overheidsinstanties in die tijd.
In 1984 werd abortus gelegaliseerd en konden ongewenst zwangere moeders ook voor die uitweg kiezen. Adoptie is sinds 1956 officieel geregeld.