Genderneutrale speelgoedwinkel? Ophef én steun na uitspraak minister
Felle reacties op uitspraken van minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) vandaag. In het AD riep ze fabrikanten op om rolbevestigend speelgoed in hun collectie 'onder de loep te nemen'. Maar wat is het probleem? En is er eigenlijk wel een probleem?
De minister reageerde in de krant op een verandering in de Franse speelgoedwinkels. Vanaf volgend jaar vind je daar niet meer de indeling 'jongens' en 'meisjes'.
De minister zou ook in Nederland graag minder stereotypering zien. En alleen al die wens leidde tot felle reacties.
'Volslagen belachelijk'
PVV-Kamerlid Martin Bosma noemde het zelfs 'volslagen belachelijk'. "Waarom bemoeit een liberale partij zich met wat met wat mensen zeggen in een speelgoedwinkel en met welk speelgoed ze naar huis gaan?!"
De minister wil verder niet meer inhoudelijk reageren op de uitspraak. Maar kan het eigenlijk kwaad, dat in de speelgoedwinkel een afdeling 'jongens' en 'meisjes' is?
Judi Mesman is hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden. "Of het erg is, dat weten wij niet", zegt ze. "We weten wel uit onderzoek dat een stereotiep sterker wordt als je meer aan dat stereotiep wordt blootgesteld." En dat geldt ook voor kinderen.
Seksebevestiging
Speelgoed is een manier om een stereotiep over te brengen. Maar het gebeurt op veel meer manieren, zegt Mesman. "Kinderen worden in het dagelijks leven aan honderden stereotiepe boodschappen blootgesteld, dus je bent er echt niet zomaar vanaf."
Twee jaar geleden was het groot nieuws dat de Hema alle kinderkleding genderneutraal ging labelen. Jongens- en meisjeskleding werd gewoon 'kleding'. Volgens de hoogleraar is de winkel zo gestopt met seksebevestiging. "Zij besluiten niet meer of het voor jongens of meisjes is, ze hebben het aanbod hetzelfde gelaten."
Zo kan het ook gaan bij kinderspeelgoed. "Denk aan een meisje dat heel erg van Spiderman houdt, dat ze niet steeds het gevoel krijgt dat het niet voor haar is. Je stopt gewoon met labelen, niet met het stoppen van het maken van jongens- en meisjesspeelgoed."
'Speelgoed is voor iedereen'
Er zijn ook ouders die er alles aan doen om kinderen genderneutraal op te voeden. Maresa Jacobse bijvoorbeeld probeert dat bij haar dochter van 6. "Ik probeer mijn kind te leren dat speelgoed en kleding voor iedereen is", zegt zij.
Maar het valt allemaal niet mee. "Mensen beseffen niet dat de keuzevrijheid nu beperkt is. Ik zag bijvoorbeeld vandaag in de supermarkt dat je twee rugzakken kon winnen, een roze en een blauwe. Mijn dochter wist al vanaf jongs af aan dat ze de roze moest nemen, dat is haar geleerd door de maatschappij."
Ze heeft liever dat die maatschappij, en dus ook de speelgoedfabrikanten, alles openhouden. "Op het moment dat iedereen iets kan kiezen zonder rolbevestigend speelgoed, geeft dat veel meer vrijheid."
Overigens krijgt de minister, naast een hoop kritiek, ook bijval in de Tweede Kamer. "Ik vind het juist goed dat de minister dit doet", zegt Kisten van den Hul van de PvdA. "We hebben haar al vaker gevraagd om eens met uitgeverijen in gesprek te gaan over onze schoolboeken. Daarin zie je heel vaak stereotypen terug; papa gaat werken, mama blijft thuis. Die schoolboeken lijken wel uit de jaren vijftig te komen. Het is wel degelijk een heel belangrijk onderwerp."
'En door'
Hoewel de minister niet wil reageren op haar eerdere uitspraken, benadrukte op Twitter wel dat ze enkel op het Franse plan reageerde en het mooi zou vinden 'als we stereotypering in Nederland ook weten te doorbreken'.
Dat sluit aan op de Ted Talk die zij vorig jaar gaf: "Jongens hebben stoere banen en meisjes staan in de keuken. Dit heeft een blijvend effect op hoe kinderen de werkverdeling tussen ouders zien."
Meer woorden wil ze nu niet aan de kwestie vuil maken, ze eindigt haar tweet met: 'En door.'
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.