240 euro boete

Nieuwe flitscamera betrapt elke 5 minuten één appende automobilist

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© PolitieNieuwe flitscamera betrapt elke 5 minuten één appende automobilist
RTL

Wie vanaf nu zijn mobiele telefoon achter het stuur gebruikt, heeft een grotere kans betrapt te worden. De politie gebruikte vandaag voor het eerst een nieuwe speciale camera om telefoongebruik achter het stuur makkelijker te kunnen bekeuren.

Het resultaat: elf boetes van 240 euro in één uur tijd, zegt de politie tegen RTL Nieuws. 

A1 bij Laren

De politie zet in totaal twee mobiele camera's in. Die kunnen bestuurders met een mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem in de hand herkennen. Eén van die camera's was vandaag een uur lang actief, zegt Wendy Gehrmann, woordvoerder van de korpsleiding.

De bedoeling is dat de camera's door het hele land gebruikt gaan worden op zowel snelwegen als provinciale wegen. Vandaag werd er onder meer geflitst op de A1 bij Laren, ter hoogte van het Van der Valk Hotel.

Zo werken de camera's

De nieuwe camera filmt haarscherp wat je allemaal aan het doen bent achter het stuur.

Weinig boetes

Elf boetes is niet zoveel, vindt Gehrmann. Maar de politie is nog zoekende. Na een pilot van anderhalf jaar waarbij de camera's op vaste plekken stonden, worden de camera's deze week op andere plekken neergezet. "We moeten nog uitvinden wat goede plekken zijn en waar je goed zicht hebt op de weg."

Je bent alleen in overtreding als je een telefoon, navigatiesysteem of tablet in je hand of aan je oor hebt. Staat je telefoon in een houder en wijzig je je navigatie, dan is er niets aan de hand.

De nieuwe camera flitste vandaag boven de A1 bij Laren.© RTL Nieuws
De nieuwe camera flitste vandaag boven de A1 bij Laren.

Hoewel: dat ligt anders als je afwijkend gedrag vertoont in het verkeer, zegt Gehrmann. "Als je een gevaar vormt op de weg, omdat je bijvoorbeeld constant met je navigatie bezig bent terwijl je 130 rijdt." 
 

Foto in het archief

Ben je eenmaal gefotografeerd, dan beoordeelt een agent of je schuldig bent aan telefoongebruik achter het stuur. Blijkt dat niet zo te zijn, dan wordt je foto verwijderd. Maar ben je wel schuldig, dan gaat er een signaal naar het Centraal Justitieel Incassobureau, krijg je een boete en blijft de foto vijf jaar lang bewaard. Daarna wordt hij vernietigd.

De politie deelde in 2018 80.000 boetes uit voor bellen achter het stuur en verwacht dat aantal dankzij de mobiele camera's te verhogen. Gehrmann: "Uiteindelijk willen we dat mensen hun gedrag aanpassen. Alcohol drinken en daarna rijden is mede dankzij de Bob-campagne maatschappelijk niet meer aanvaardbaar. We hopen dat dat ook met bellen achter het stuur gebeurt." 

Hoe werken de camera's?

Betrapt worden door de mobiele camera, hoe gaat dat nu precies in z'n werk? De mobiele camera's kunnen dankzij bepaalde software zien of iemand een mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem in zijn of haar hand heeft. De nieuwe apparatuur kan een telefoon onderscheiden van een blikje fris.

Mocht je nu onverhoopt toch geflitst worden met iets anders in je hand dan een telefoon, tablet of navigatiesysteem, dan krijg je niet automatisch een boete. Een agent bekijkt alle beelden en bepaalt vervolgens of iemand schuldig is aan telefoongebruik achter het stuur. 

De camera wordt voorlopig alleen gebruikt door de landelijke eenheid van de politie en de politie-eenheid Midden-Nederland. Daarnaast controleert de politie ook op de gewone manier of automobilisten zich wel aan de regels houden.

Lees meer over
Politie in NederlandNationale PolitieMobiele telefonieAutoSnelwegNederland