Spoorloos verdwenen: wat is er gebeurd met 'onze' wolven?
Zijn ze aangereden? Gedood door stropers? Of speelt er iets anders? De Zoogdiervereniging maakt zich ernstig zorgen over het lot van drie 'Nederlandse' wolven, die van de radar zijn verdwenen. "Dit is schokkend. In andere landen werden al wolven gedood, mogelijk speelt dit ook bij ons."
Drie wolven die een tijd in Nederland hebben rondgedwaald, zijn spoorloos verdwenen. De Zoogdiervereniging sluit niet uit dat ze door stropers zijn doodgeschoten.
Iets soortgelijks lijkt namelijk in België te zijn gebeurd, waar de wolf ook in opmars is. Eerder deze week werd duidelijk dat daar de wolvin Naya waarschijnlijk opzettelijk is gedood door stropers.
Ook in Nederland
Eigenlijk wil Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging niet speculeren. "Nee, we weten niet zeker wat er met de wolven is gebeurd. Ze kunnen ook aangereden zijn, of misschien zijn ze vertrokken naar Duitsland of België", zegt hij.
"Maar we weten wat er in België is gebeurd en in Scandinavië wordt zeker 10 procent van de wolven gedood door stropers. Het zou raar zijn om te denken dat zoiets in Nederland niet gebeurt."
Gps-band
De drie wolven die verdwenen zijn, hebben de wetenschappelijke namen GW849f, GW953m en GW955m. Het zijn twee mannetjes en één wolvin. "Over het vrouwtje, genaamd Janka, maken we ons de minste zorgen", zegt La Haye. "Zij is afgelopen maart nog gesignaleerd. Ze droeg een gps-band, maar die is uitgevallen. Het zou kunnen dat zij de komende maanden alsnog opduikt."
De mannetjes zijn al een stuk langer spoorloos. GW953m werd in mei 2018 voor het laatst gesignaleerd, GW955m twee maanden eerder. "Het is zorgwekkend als wolven zo lang van de radar blijven. Vaak duiken er wel DNA-sporen op in de poep die gevonden wordt of bij het onderzoek naar aangevallen schapen. Maar we hebben van deze dieren dus al ruim anderhalf jaar niets vernomen."
Wolven in Nederland
In Nederland zijn sinds 2015 zeker 16 wolven gesignaleerd, blijkt uit analyses van de Wageningen Universiteit. Dit is wat er in de afgelopen jaren met de 16 wolven is gebeurd:
- Een wolvenpaar zit op de Noord-Veluwe. Zij hebben ook al jongen (die zijn nog niet meegenomen in de telling).
- Er zit nog een jonge alleenstaande wolvin op de Midden-Veluwe. Zij wacht op een mannelijke wolf.
- Twee wolven zijn doorgelopen naar België, Naya en August. Van Naya weten we dat ze zeer waarschijnlijk gedood is. August leeft nog.
- Vier wolven zijn aangereden in het verkeer en overleden
- Vier wolven zijn teruggelopen naar Duitsland en hebben zich daar gevestigd
- Van de overige drie ontbreekt dus elk spoor
Waarom een wolf doden?
Wat er met de wolven gebeurd kan zijn? "Ze kunnen zijn aangereden, maar dat wordt dan meestal wel gemeld. Ook kan het zijn dat ze een ander territorium hebben gevonden in het buitenland, en dus alsnog opduiken. Maar het is ook echt aannemelijk dat de dieren gedood zijn."
Maar wie zou zo'n wolf nou willen doden, en waarom? "De wolf heeft in Nederland niet zo'n goed imago. Er zijn veel mensen, ook natuurliefhebbers, die vinden dat dit dier niet in de Nederlandse natuur hoort omdat het een bedreiging is voor andere dieren. Deze mensen zijn de wolf liever kwijt dan rijk, en deinzen er niet voor terug het dier iets aan te doen."
La Haye denkt niet dat mensen het doden van een wolf ook zien als sport. "Dat mensen een geschoten wolf als trofee aan de muur hangen, is niet aan de orde geloof ik."
Beschermde diersoort
De wolf is in Nederland een beschermde inheemse diersoort. Op 25 juni 2014 is de wolf hiervoor aangewezen in de zin van de Flora- en Faunawet. Het is dus verboden om op het dier te jagen. "Ik heb ook niet het idee dat het jagers zijn die dit doen. Met hen hebben wij als natuurbeschermers juist goede contacten. Een wolf doden is illegaal, dat zal een jager niet snel doen."
De Zoogdierenvereniging wil dat er meer aandacht komt voor de verdwenen wolven. "Er moet meer onderzoek naar de wolven en hun leefgebied gedaan worden. Ook moet er meer toezicht komen in de buitengebieden."