Nabestaanden Hümeyra: 'Ze had nog kunnen leven'
De familie van de vermoorde Hümeyra is 'zeer geschokt' over het inspectierapport waarin staat dat instanties 'ernstig tekort zijn geschoten' in de bescherming van Hümeyra. De vele aangiftes die het 16-jarige meisje heeft gedaan, zijn als losse meldingen gezien. "Als het systeem wel had gewerkt, had Hümeyra nog kunnen leven."
Dat zegt advocaat van de nabestaanden Nelleke Stolk tegen RTL Nieuws. Uit het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat de samenwerking tussen de verschillende organisaties 'niet goed is verlopen'. Stolk: "Het is verschrikkelijk, ontzettend pijnlijk, erg emotioneel, maar ook een bevestiging van wat de familie al zo vaak heeft aangegeven."
Het 16-jarige meisje werd op 18 december in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam neergeschoten door haar ex-vriend nadat ze door hem maandenland gestalkt, bedreigd en mishandeld werd.
'Ernstig tekortgeschoten'
De aanpak van de stalking van Hümeyra is 'ernstig tekortgeschoten' en de politie, het OM en het toezicht van de reclassering hebben zich onvoldoende gericht op het stoppen van de stalking van Bekir E., zo staat in het rapport.
Stolk: "De grootste fout die is gemaakt, is dat de instanties het wel hebben herkend als stalking, maar dat de risico-inschatting niet goed is gemaakt. Als er was bepaald dat Hümeyra gevaar liep, dan zouden er ook andere stappen genomen zijn, zoals persoonlijke beveiliging van Hümeyra. Maar zo ver zijn ze nooit gekomen. Ze hebben het allemaal als losse aangiftes gezien."
'Ze had nog kunnen leven'
Had Hümeyra nog geleefd als het systeem wel had gewerkt? Dat is de vraag die nu ernstig leeft bij de nabestaanden, legt Stolk uit. "Wat als ze wel goed hun werk hadden gedaan? De familie heeft echt het idee dat Hümeyra nog had kunnen leven. Dat is verschrikkelijk."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Op 8 mei, 30 mei, 1 juni en 11 december 2018 zat Hümeyra op het politiebureau om aangifte te doen tegen de 31-jarige Bekir E. Hij kon het al die tijd niet verkroppen dat Hümeyra het had uitgemaakt met hem. Hij bedreigde haar, stalkte haar, mishandelde haar. Op de dag dat het meisje voor de vijfde keer aangifte wilde doen, werd ze vermoord.
'Om hulp geschreeuwd'
Advocaat Nelleke Stolk: "Hümeyra en haar familie hebben echt om hulp geroepen, geschreeuwd zelfs. Ze hebben mensen geprobeerd te mobiliseren om Hümeyra te beschermen en dat is niet gelukt. Nu dit zwart op wit staat is dat een bevestiging van wat zij altijd dachten."
De familie is eerder al op de hoogte gebracht van de bevindingen van de inspecties en de minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden. "Die excuses zijn niet aanvaard door de familie. Zij vinden het heel lastig om dit nu te horen, ze krijgen hun dochter hier simpelweg niet mee terug."