Staatsbezoek met toeters en bellen: waarom de koning naar India gaat

Er is nauwelijks handel over en weer. En toch brengen de koning en koningin vanaf maandag een staatsbezoek aan India met alle bijbehorende toeters en bellen. Waarom dat is? Vijf vragen en antwoorden over het bezoek.
Waarom is India voor Nederland nog niet zo belangrijk?
Er is weliswaar een eeuwenlange historische band, maar de cijfers liegen niet. Als je daarnaar kijkt, kun je maar één conclusie trekken: India is economisch gezien ongeveer net zo onbelangrijk voor Nederland als andersom.
Nederland is een echt exportland: we verkopen maar wat graag onze spullen aan andere landen. Maar India staat bepaald niet vooraan in die rij. Minder dan een half procent van alle producten die we in de wereld verkopen, gaat naar India. Daarmee staat het land op de 36ste plaats van landen waar we het meest naar exporteren. We kopen ook vrij weinig van India: slechts 0,81 procent van alle binnenkomende goederen.
Zoals gezegd: andersom zijn we voor de Indiërs ook niet zo belangrijk. 1,3 procent van de spullen die zij verkopen, gaat naar ons land. En van alle dingen die zij inkopen, komt maar 0,56 procent uit Nederland.
Waarom gaan we er dan naartoe?
Dat heeft te maken met zaken die nog niet in geld zijn uit te drukken: het gaat om de potentie. India is een ontzettend snel economisch opkomend land met maar liefst 1,4 miljard inwoners. Op dit moment is India al de op vijf na grootste economie ter wereld. En volgens verschillende voorspellingen zal dat niet lang zo blijven.
"Er leven veel jonge mensen, terwijl andere landen juist vergrijzen", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. In 2030 zal India volgens de Britse Bank Standard Chartered de tweede grootste economie worden van de wereld na China. Het land is dan ook de Verenigde Staten voorbij. Voor Nederland is het uit handelsoogpunt goed om te investeren in een goede basis, er valt immers wat te halen daar.
Wat levert het India op?
India ziet ook mogelijkheden in handel en kan bovendien wel de nodige hulp gebruiken. "Ze moeten nog veel leren over landbouw, water, dat staat nog allemaal in de kinderschoenen", zegt Paulus. En Nederland is daar juist gespecialiseerd in. "De uitdagingen waar India voor staat, zijn enorm groot. Een goede riolering bijvoorbeeld, in Nederland is het vanzelfsprekend. Maar in India nog lang niet."
Niet voor niets schreef de Indiase ambassadeur Venu Rajamony dit jaar nog een boek met als titel 'What can we learn from the Dutch' na grote overstromingen in het land. Met het staatsbezoek investeert India dus in kennis en investeert Nederland in handelspotentie.
Wat gaat er gebeuren?
Er zal een staatsbanket zijn, er komen speeches, gesprekken met ondernemers en ga zo maar door. Er is speciale aandacht voor watertechnologie, gezondheid en duurzame landbouw.
Opvallend is dat er in die gesprekken ook aandacht zal zijn voor de ontwikkeling van vrouwen. Het gaat daarmee bepaald niet de goede kant op. "Al jaren komen er berichten naar buiten over verkrachtingen", zegt Paulus. Vorig jaar is het aantal delicten tegen vrouwen zelfs toegenomen. De koning en koningin zullen een school bezoeken waar speciale aandacht is voor gendergelijkheid.
Ook bezoeken ze de havenstad Kochi in de staat Kerala. De stad werd in 1663 door de Nederlanders veroverd. Er werden huizen gebouwd in Amsterdamse stijl en enkele straten kregen Amsterdamse namen. Op de laatste dag zal het paar een rondvaart maken in Kerala, dat in 2018 hard werd getroffen door overstromingen. Dan wordt ook uitgelegd hoe Nederland kan helpen bij het bedenken van maatregelen daartegen.
Is het de eerste keer dat Nederland naar India gaat?
Nee. In 1986 en 2007 ging koningin Beatrix ook al. Vorig jaar ging premier Mark Rutte op handelsmissie en in januari was het de beurt aan staatssecretaris Snel. Toen zijn de contacten gelegd. Van alles wordt uit de kast getrokken en er gaat een stoet aan belangrijke personen mee.
Zo reizen drie ministers (Blok, Kaag en Bruins) en een staatssecretaris (Keijzer) met het koningspaar af naar India. Dat is naast de gebruikelijke personen natuurlijk, zoals de ambassadeur, de adjudant van de koning, grootmeester, ceremoniemeester en nog veel meer. Paulus: "De lijst is lang. Maar een staatsbezoek is dan ook de ultieme bevestiging van een vriendschap tussen landen."