Tegen hokjesdenken

Agent verbaasd over Twitter-blokkeerder: 'Ik kijk toch ook niet hoe jij heet?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoAgent verbaasd over Twitter-blokkeerder: 'Ik kijk toch ook niet hoe jij heet?'
RTL

Hoofdagent Caner Büyükördek (34) ging op Twitter om mensen te verbinden. Hij moest even slikken toen hij gisteren door een andere Twitter-gebruiker werd geblokkeerd vanwege zijn achternaam.

De gebruiker schreef in een tweet: "Het is toch vreemd als je ineens gevolgd wordt door een politieagent van Turkse afkomst? Is dat de Erdogan watches you?? Ik heb hem geblokkeerd."

In die reactie wordt volgens Caner zijn neutraliteit als agent aangetast. "Ineens is het een issue dat ik geen standaard Nederlandse achternaam heb", vertelt hij. Hij schrok van de inhoud van de tweet. "Dit bericht ging over mij persoonlijk. Ik volg een brede groep mensen. Ik had deze persoon ook gevolgd, maar daar was diegene duidelijk niet van gediend."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Turkije of Marokko? vragen ze'

Caner plaatste een retweet met daarin zijn reactie op het bericht. Die werd door bijna 6.500 mensen geliket. Fijn, maar het kwam toch hard aan. "Ik twitter pas een paar maanden, vooral over wat mijn baan bij de politie inhoudt. De meeste reacties zijn positief, ongeveer tien procent is zuur of negatief. Dat zijn reacties als 'Dit is niet mijn politie' of andere dingen over mijn afkomst. Terwijl ik gewoon een Nederlander ben."

Caner wil niet op basis van zijn naam of afkomst beledigd worden. Als hij op straat loopt, vallen de opmerkingen wel mee. Toch krijgt hij regelmatig de vraag waar hij vandaan komt. "Waar ben jij geboren, Turkije of Marokko? vragen ze. 'Nederland', zeg ik dan en ik vraag wat ze willen bereiken met die vraag, want die is echt niet alleen uit interesse. Ik maak bij 112-meldingen toch ook geen onderscheid in hoe iemand eruitziet of welke achternaam iemand heeft. Dat zouden anderen ook niet moeten doen."

Hokjesdenken doorbreken

Volgens hem hebben meerdere collega's last van beledigingen vanwege hun achternaam of afkomst. Caner probeert altijd het gesprek aan te gaan. Hij merkt een verschil of hij met mensen op straat praat, of op Twitter. "Op straat hebben mensen het gevoel dat ze aangehouden kunnen worden voor het beledigen van een agent. Op Twitter voelt iedereen zich veel meer vrij om te beledigen."

Toch laat Caner zich niet uit het veld slaan. "Ik leid het project 'Bondgenoten' waarin ik op een ongedwongen manier verbinding zoek tussen politie en instellingen en bedrijven." Maar ook op Twitter en op straat blijft hij het gesprek aangaan. "Ik ben ervan overtuigd dat ik daarmee het hokjesdenken kan doorbreken, al is het maar bij een paar mensen."

Lees meer over
TwitterPolitieDiscriminatieWerkgelegenheidSocial Media