Sperziebonen plukken

Telefoon van boer uit Emmeloord roodgloeiend: 'Kom bonen plukken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Klaas Meine de OldeTelefoon van boer uit Emmeloord roodgloeiend: 'Kom bonen plukken'
RTL

De oogst van bonentelers Klaas en Sandra De Olde uit Emmeloord kan vanwege het natte weer niet geplukt worden. Om te voorkomen dat hun duizenden kilo's aan biologische sperziebonen straks wegrotten op het veld, deed het echtpaar een oproep om zelf emmers mee te nemen en bonen te komen plukken.

Die uitnodiging kan rekenen op veel interesse. "We hadden niet verwacht dat er zoveel commotie zou ontstaan", zegt Klaas Meine de Olde aan de telefoon. Hun Facebook-bericht is ondertussen 1700 keer gedeeld en heeft bijna 600 reacties van geïnteresseerde bonenplukkers. "Ik zat net te overleggen met mijn vrouw wat we kunnen verwachten de komende dagen."

Te nat

Omdat het de afgelopen weken veel geregend heeft, kunnen de zware machines niet het land op om de bonen te oogsten.

De grond is te drassig om de machines te dragen. "De bonen zijn nu op het hoogtepunt van hun kwaliteit", vertelt Sandra. "Er begint al wat aantasting door de nattigheid te ontstaan. Tot eind volgende week zijn ze nog goed, dus we hopen dat er zoveel mogelijk geplukt wordt."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Er valt ongeveer 8000 kilo aan sperziebonen te plukken. Gistermiddag hebben Klaas en Sandra de eerste plukkers verwelkomd. Vandaag en morgen verwachten ze nog veel meer drukte.

"We hebben ontzettend veel berichten gekregen van geïnteresseerden", aldus Klaas. "Vanochtend om zeven uur kwamen de eerste verzoeken alweer binnen. De herfstvakantie begint en we hebben begrepen dat er veel ouders met hun kinderen langskomen."

Snoeischaar?

Vanwege de vele bezoeken aan de boerderij, komen de akkerbouwers Klaas en Sandra voor een aantal verrassingen te staan. "Veel mensen weten niet hoe je sperziebonen moet plukken", lacht Sandra. Zo vraagt een aantal plukkers of ze een snoeischaar moeten meenemen. "Je kan de trosjes bonen gewoon met de hand van de plant trekken. Voor ons is iets eenvoudigs als het plukken van bonen vanzelfsprekend, maar voor een heleboel mensen geldt dat niet. Dan is het leuk om hen in aanraking te brengen met onze wereld." 

Als je zelf een emmertje wil plukken, vergeet dan niet om emmers en laarzen mee te nemen. Het adres van de bonentelers krijg je bij een berichtje naar Klaas. Voor iedere volle emmer vraagt het echtpaar een kleine, zelf te bepalen vergoeding.

Miljoenen gratis tomaatjes in mum van tijd weg
Lees ook

Miljoenen gratis tomaatjes in mum van tijd weg

Lees meer over
BoerenVoedselFlevoland