Zondaginterview

Kevin traint kwetsbare mensen: 'Ik leer ze hoe je iemand zijn neus breekt'

Door Andre Weststrate··Aangepast:
© Eigen fotoKevin traint kwetsbare mensen: 'Ik leer ze hoe je iemand zijn neus breekt'
RTL

Mensen gaan niet graag naast hem zitten in de bus, zegt Kevin Heller (42). Toch helpt hij juist die mensen die op het eerste gezicht misschien bang voor hem zijn. Want naast zijn werk als beveiliger en portier geeft Kevin zelfverdedigingscursussen aan mensen die kwetsbaar zijn.

Kevin werkt met veel verschillende groepen mensen, maar één ding hebben alle trainingen van Kevin gemeen: er komt best wat geweld bij kijken. "Ik leer mensen hoe ze iemand moeten slopen. Hoe ze iemand zijn neus moeten breken, een duim in iemands oog, trap een aanvaller in zijn zak en ik laat zien hoe je iemands kaak breekt."

Bang om stuk te gaan

Dat is volgens hem nodig, want als de aanvaller zelf schade heeft, moet hij een deel van zijn energie in zelfbescherming gaan stoppen. "Als je neus stuk is, ben je bang dat er nog meer stuk gaat." Het is voor een aanvaller niet handig om zelf beschadigd te zijn, zeker niet als je de kans loopt om opgepakt te worden. "Ga dat blauwe oog en die missende tand maar eens uitleggen", zegt hij.

Kevin heeft een baard van een paar dagen en een donkere oogopslag. Als hij aan het werk is als portier, wordt hij vaak benaderd als stoere man, een macho. "Of er nog 'lekkere wijven' binnen zijn, vragen ze dan." Mannen die zich zo gedragen spreekt hij er altijd meteen op aan. "Ik zeg dan dat ik niet zo over vrouwen of bijvoorbeeld homo's praat. 'En als je door blijft gaan, gooi ik je meteen naar buiten', voeg ik daar aan toe. Ze voelen zich dan meteen betrapt en op hun pik getrapt."

'Hey, ik ben niet eng!'

Bij vrouwen is het vaak andersom. "Mijn uiterlijk schrikt dan juist af, die zijn bang dat ik onder een bepaalde standaard val." Op zo'n moment neemt zijn ego het over. "Ik vind dat erg en wil dat dan eigenlijk voorkomen. Maar ja, als ik in een bus zit of 's avonds door het park loop, kan ik niet achter iemand aanrennen en schreeuwen: 'Hey, ik ben niet eng!'"

Kevin tijdens een van zijn trainingen.© Eigen foto
Kevin tijdens een van zijn trainingen.

Kevin ziet tijdens zijn werk wat er fout gaat. "Ik kom vaak in aanraking met seksisme en seksueel geweld", zegt hij. "Vrouwen vertellen hoe ze lastig gevallen worden, bang zijn om gedrogeerd te worden of niet alleen naar huis durven. Mensen die in een kroeg niet zichzelf kunnen zijn of lgbtqia+-mensen die niet op straat hand in hand durven lopen." Dat zijn de mensen met wie hij zijn set aan vaardigheden wil delen.

Vrouwen met een islamitische achtergrond

Kevin ziet er misschien een beetje eng uit en hij schuwt geen geweld, toch is hij niet gewelddadig. Sterker, hij heeft een boeddhistische levensopvatting. Vanuit die gedachte is het voor hem belangrijk om met zijn kennis mensen die op verschillende manieren kwetsbaar zijn te helpen. Daarom haalt Kevin ook veel voldoening uit het lesgeven aan kwetsbare mensen. "Zij hebben het echt nodig, omdat ze dagelijks met geweld te maken krijgen. Die lessen zijn misschien zelfs levensreddend."

Hij geeft vooral trainingen aan groepen. "Vaak vrouwen, maar ook lgbtqia+-mensen en soms ook vluchtelingen." Die laatste groep is wel zeldzaam, vertelt Kevin. "Een of twee keer per jaar. Maar dat gaat vaak om vrouwen met een islamitische achtergrond. Het is voor hen moeilijker om uit een dagelijkse routine te komen. En dan is het ook nog eens voor een vechtsport en wordt het gegeven door een man."

Kevin tijdens een van zijn trainingen.© Roos Mostart
Kevin tijdens een van zijn trainingen.

Als mensen bij zo'n training binnenkomen weten ze vaak niet wat ze moeten verwachten, maar ze zijn wel enthousiast. Kevin merkt dat veel mensen een passief beeld hebben van zelfverdediging. "Ik ga ze juist leren hoe ze een aanval kunnen omzetten naar een aanval tegen hun aanvaller."

'Blijf vechten!'

Er zit volgens hem ook een groot verschil tussen de groepen. Het geweld waar ze mee te maken krijgen is namelijk anders. "Voor vrouwen is het vaak veel dichterbij, één op één en seksueel getint. Bij geweld tegen lgbtqia+-mensen zie je dat het geweld vaak van een groep komt die vooral slaat en schopt. Zo'n groep is er op uit om zo iemand kapot te maken."

Maar ondanks het verschil blijft het advies van Kevin hetzelfde: blijf vechten! "Mijn meest simpele voorbeeld: heb je wel eens geprobeerd om een kat een pil te voeren? Bij iedere kras of beet word je minder happig om die pil te geven. En zo'n beestje weegt maximaal negen kilo. Stel je voor dat je dat doet bij een iemand van 50 of meer kilo...."

Je mag jezelf verdedigen, maar je mag ook anderen verdedigen die dat niet zelf kunnen. Geweld pas je niet toe om iets te verkrijgen, je beschermt.

Hij krijgt wel vaak vragen over zijn trainingen en het pacifisme binnen boeddhisme. Kevin legt uit dat vechtsporten als karate en taekwondo juist een uiting van zelfontplooiing zijn. De samoerai en hun erecode Bushidō zijn daar volgens hem ook voorbeelden van.

Richting geven aan geweld

Hoewel Kevin de angst bij andere mensen voor zijn uiterlijk soms voelt en begrijpt, raakt het hem toch in zijn ego. En dat terwijl het eigenlijk nooit 'de grote enge mannen' zijn die hij een club uit moet zetten. "Het zijn juist vaak de mooie jongens. Waarvan mensen denken: hij zou nooit iemand beetpakken." Kevin weet inmiddels wel beter.

Dat ego is iets waar hij vaak mee bezig is. "Ik probeer mezelf zo min mogelijk op de voorgrond te zetten. Dat ik open ben voor de wereld om me heen, maar zelf niet op de eerste plek sta. Ik hoef niet overal een voordeeltje uit te halen, het gaat niet om mij."

Voor Kevin geeft boeddhisme daarom ook juist richting aan het toepassen van geweld en zijn trainingen. "Je mag jezelf verdedigen, maar je mag ook anderen verdedigen die dat niet zelf kunnen. Geweld pas je niet toe om iets te verkrijgen, je beschermt."

Kevin Heller© Eigen foto
Kevin Heller

Volgens Kevin denken veel vrouwen dat ze niet de kracht hebben om iemand pijn te doen, dat ze alleen een techniek nog hebben om los te komen als iemand ze vastpakt. "Dat komt vaak vanuit iemands opvoeding, wat ze thuis hebben geleerd en in de maatschappij: 'Kom niet dominant over'."

Hooligan mindset

Het effect van zijn training is bijna meteen zichtbaar, zegt Kevin lachend. Na afloop merkt hij bijvoorbeeld een enorm verschil in het zelfvertrouwen van zijn pupillen. "Als ze dan naar buiten lopen zijn ze twee meter groter en durven ze opeens breed te lopen. Ik geef ze een 'warrior training': 'Mijn elleboog op jouw neus gaat pijn doen'." Hij noemt het ook wel de 'hooligan mindset'. "Ze leren dat ze vervelend aanwezig mogen zijn. Dat geeft ze meer controle over hun dominantie."

Kevin merkt dat vrouwen vaak eerst liever opzij stappen. "Terwijl mannen veel dominanter zijn. Veel vrouwen in de training zouden eerst vragen om los te laten en zeggen dan misschien zelfs sorry. Met seksueel geweld gaat dat vaak hetzelfde. Een kerel die bij zijn kont gepakt wordt, zal er veel eerder iets van zeggen."

Door de jaren heen heb ik geleerd hoe het systeem waar we in leven mij beïnvloed heeft en wat mijn plek daarin is als witte heteroseksuele man.

Het is een manier van denken die volgens hem door de hele maatschappij ziet. "Kijk eens naar bedrijven. Middelmatige mannen zeggen veel sneller 'Dat kan ik wel!' en vragen makkelijk een hoger salaris. Terwijl vrouwen soms denken dat ze eerst nog allemaal cursussen moeten doen. Daarin zijn ze vaak veel meer bescheiden."

Volgens hem zit dat systeem door bijna alles wat we doen heen verweven. Kevin weet dat ook hij daar niet los van staat. "We zijn allemaal geconditioneerd. Mijn eigen seksistische opvattingen heb ik voor een groot deel achter me gelaten." Maar hij is zich ook bewust van zijn valkuilen. "Ik ontwikkel me elke dag. Door de jaren heen heb ik geleerd hoe het systeem waar we in leven mij beïnvloed heeft en wat mijn plek daarin is als witte heteroseksuele man."

Kevin aan het werk© Roos Mostart
Kevin aan het werk

Kevin zegt er wel bij dat in onze maatschappij zijn man-zijn vaak centraal staat, terwijl hij daar helemaal niet op zit te wachten. "Ik heb steeds minder een beeld bij wat man-zijn betekent. Ik zie het ook als een sociale constructie en iets wat niet op mijn van toepassing is. Ik hoor niet bij 'het clubje mannen'. Het veroorzaakt veel strijd in de samenleving om ergens bij te horen. Want dat zorgt er ook voor dat je tegen een andere club bent. Mensen zullen me zien als man, maar ik heb dat zelf steeds minder. Ik weet niet wat ik dan wel ben."

'Ik mediteer dan ook als een malle'

Zijn boeddhistische levensovertuiging helpt hem daar ook bij. "Ik heb geleerd om mezelf in de gaten te houden." Voordat Kevin iets zegt vraagt hij zich een aantal dingen af. "Heeft dit te maken met sociale conditionering of oude opvattingen? Ik ben daar erg mee bezig. Met wat ik denk en wat ik zeg."

Hij probeert vooral te kijken naar zijn 'pure zelf'. "Ik mediteer dan ook als een malle, haha. Soms richt dat zich op mijn hoofd leeggooien, soms focus ik mijn eigen wereldbeeld. Boeddhisme leert: de wereld is een illusie, de weg naar verlichting is door die illusie heen snijden."

Lees meer over
ZelfverdedigingZondaginterviewSeksualiteitSeksuele intimidatieLink in bioVluchtelingenLhbtiSeksisme