Wantrouwen bij ouderen door bloedprikbende: 'Ben jij wel een echte?'
Medewerkers van bloedafnamediensten stuiten sinds de 'bloedprikbende' actief is, op wantrouwen bij patiënten. "Het zijn vaak oudere mensen, die zijn toch wat voorzichtiger geworden. Ze doen niet zomaar de deur meer open."
Dat zegt een woordvoerder van Salt, Stichting Artsen Laboratorium en Trombosedienst in Noord-Holland. Hun medewerkers gaan dagelijks bij ruim 300 patiënten langs om bloed af te nemen.
'Wat komt u doen?'
"We merken zeker dat het nieuws rond de bloedprikbende leeft. Mensen willen controleren of degene die aanbelt wel echt bloed komt prikken en stellen controlevragen als: wat komt u doen? Via wie bent u gestuurd? Bent u wel een echte? Ze zijn wat argwanender geworden."
Salt probeert zoveel mogelijk onrust en misverstanden te voorkomen. "Vanwege ons rode uniform zijn we goed herkenbaar, en al onze medewerkers hebben een badge met hun naam erop. Ook proberen we er voor te zorgen dat onze medewerkers langsgaan bij cliënten die ze al eerder gezien hebben, zodat het een bekend gezicht is dat bij ze langskomt."
Ook komen de medewerkers altijd in de ochtend, dus als iemand 's avonds of in het weekend zou aanbellen, klopt er iets niet. "Bij twijfel adviseren we: bel ons gewoon even op om het te controleren."
Argwaan
Ook op andere plekken zijn mensen argwanender geworden. Bij Diagnostiek Brabant merken ze ook dat er onrust is. "Als we langskomen willen mensen weten: bent u wel echt van de bloedprikdienst? Klopt dit allemaal wel?"
Gisteren werd er zelfs onterecht een melding via Burgernet verspreid omdat een vrouw dacht dat de vrouw die bij haar aanbelde onderdeel was van de bloedprikbende. Uiteindelijk bleek het om een misverstand te gaan en was het de buurvrouw van het 'slachtoffer' die voor de deur stond, meldt BN/De Stem. De buurvrouw zou iets op komen halen, maar de dame die opendeed herkende haar niet, wimpelde haar af en belde direct de politie.
Hoe gaat de bloedprikbende te werk?
De zogeheten bloedprikbende probeert bij mensen binnen te komen met de smoes dat ze bloed komen prikken. Vervolgens zorgen ze dat ze de pinpasgegevens van hun slachtoffers krijgen en halen ze geld van hun rekening.
Dit soort praktijken zijn de afgelopen tijd op verschillende plekken in het land voorgekomen. In Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle zijn slachtoffers naar de politie gestapt.
Onlangs gaf de politie beelden vrij van twee oplichters, die mogelijk deel uitmaken van een grotere groep mensen die in wisselende samenstellingen werken. De twee hadden zich binnengepraat bij een 90-jarige man in Eindhoven.
Deur op slot
Ook bij Diagnostiek voor U, die dagelijks honderden patiënten prikt in Eindhoven en omgeving, herkennen ze dat sommige patiënten wantrouwender zijn geworden sinds de bloedprikbende in het nieuws komt. "Laatst was er een patiënt die de deur op slot draaide zodra onze medewerker binnen was, zodat diegene niet meer naar buiten zou kunnen, mocht hij kwaad in de zin hebben. Of dat nu een slimme zet is, is de vraag", zegt een woordvoerder.
Ook krijgen ze dagelijks tientallen telefoontjes van ongeruste patiënten die willen checken of hun afspraak doorgaat. "Ook willen ze weten hoe ze kunnen controleren of een medewerker daadwerkelijk namens ons komt. Daarom hebben we een aantal tips op onze website geplaatst."
Bloedprikbende of niet? Hier moet je op letten
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van de bloedprikbende, heeft Bloedafname.nl een aantal tips op hun website geplaatst:
-
Medewerkers van de bloedafname komen alleen langs op aanvraag van uw huisarts of een andere zorgverlener. Zij komen dus nooit onaangekondigd langs en zeker niet ’s avonds of in het weekend (tenzij dit nadrukkelijk met u is afgesproken).
-
Er komt altijd maar één medewerker bij u langs. Alleen in uitzonderlijke gevallen staan er twee mensen aan uw deur.
-
De uitslag van uw bloedonderzoek wordt naar uw huisarts of andere zorgverlener gestuurd. Onze medewerkers doen hierover geen uitspraak.
-
Het kan dus ook nooit voorkomen dat onze medewerker zegt dat u een bepaald medicijn nodig heeft. En al helemaal niet dat u daar ter plekke voor moet pinnen. Onze medewerkers hebben dan ook geen pinautomaat bij zich.
-
Vertrouw je het niet? Bel met de centrale van de bloedafnamedienst en controleer je afspraak.