Pittig debat

Minister Bijleveld mag blijven, dankzij nipte steun regeringspartijen

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPMinister Bijleveld mag blijven, dankzij nipte steun regeringspartijen
RTL

Bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer heeft geen vertrouwen meer in defensieminister Ank Bijleveld. Ze rekenen haar aan dat haar voorganger de Kamer verkeerd heeft ingelicht over een luchtaanval waarbij 70 Iraakse burgerdoden vielen. Toch blijft de minister aan, dankzij nipte steun van regeringspartijen.

Bijleveld bood gisteravond in de Tweede Kamer haar oprechte excuses aan voor de onjuiste informatie. Het werd een pittig debat, waarin zowel oppositie- als regeringspartijen kritische vragen stelden. Minister Bijleveld zegt zelf pas sinds afgelopen vrijdag te weten over de burgerdoden. 

Minister Bijleveld maakt excuses voor fout informeren dodelijke aanval Irak
Lees ook

Minister Bijleveld maakt excuses voor fout informeren dodelijke aanval Irak

Voormalig defensieminister Jeanine Hennis vertelde de kamer in 2015 een paar weken na het bombardement dat er geen burgerslachtoffers te betreuren waren. Die onjuiste informatie zit de oppositiepartijen dwars.

Motie van wantrouwen

Daarom diende GroenLinks een motie van wantrouwen in. Die motie kreeg steun van de PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK, FVD en het lid Van Kooten. De SGP en het lid Van Haga houden nog wel vertrouwen in Bijleveld. De PvdA aarzelde, maar besloot vervolgens ook het vertrouwen in de minister op te zeggen.  

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie hebben veel meer partijen dan vooraf werd gedacht het vertrouwen in de minister opgezegd. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Diepe kras in geloofwaardigheid'

"Vindt de minister dat zij nog op een geloofwaardige manier aan kan blijven, met zo'n diepe kras in haar geloofwaardigheid?", vraagt Isabelle Diks van GroenLinks zich tijdens het debat hardop af.

"We kunnen als Kamer niet accepteren dat we door het kabinet ontijdig, onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd. Dat kan de Kamer niet over haar kant laten gaan."

Sadet Karabulut, van de SP, ondersteund de motie van wantrouwen. "Als dit de manier is waarop wij worden geïnformeerd, is het nog veel erger dan ik dacht."

Nipte meerderheid

Regeringspartijen zijn ook kritisch. Joël Voordewind van de ChristenUnie: "Als het ministerie toestaat om verkeerde informatie te geven, wanneer zijn we dan verder nog verkeerd geïnformeerd?"

Toch houdt Bijleveld met de steun van de regeringspartijen nog een nipte Kamermeerderheid achter zich. Ze mag dus aanblijven, terwijl bijna de hele oppositie haar liever ziet vertrekken.

Lees meer over
Ank BijleveldLuchtmachtDefensieBurgeroorlog Irak