Berekeningen RIVM

'Bouwplannen Randstad blijven onzeker, ook mét stikstofmaatregelen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Bouwplannen Randstad blijven onzeker, ook mét stikstofmaatregelen'
RTL

De aangekondigde stikstofmaatregelen zijn waarschijnlijk niet genoeg voor de woningbouw in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. En dat zijn nou juist de provincies waar de nood het hoogste is.

Dat schrijft De Volkskrant op basis van de laatste berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

'Ik kan de partij wel opheffen': hoe de VVD tóch akkoord ging met 100 km/u
Lees ook

'Ik kan de partij wel opheffen': hoe de VVD tóch akkoord ging met 100 km/u

De aangekondigde stikstofmaatregelen zouden stikstofruimte voor 75.000 nieuwe woningen moeten creëren. De maatregelen werden door het kabinet gepresenteerd als 'een doorbraak'.

Niet genoeg resultaat

Uit de laatste berekeningen van het RIVM blijkt echter dat de maatregelen niet genoeg resultaat opleveren. Een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km per uur op snelwegen zorgt bijvoorbeeld wel voor meer ruimte in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Maar in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kunnen veel nieuwbouwplannen alsnog niet doorgaan. Dat komt omdat er in de Randstad nu al weinig wegen zijn waar 130 km per uur gereden kan worden.

Het kabinet is eruit: er ligt een pakket aan maatregelen om de stikstof- en PFAS-problemen voorlopig op te lossen. RTL Z zet de belangrijkste maatregelen op een rij.

Effect minimaal

Het effect op de stikstofneerslag is daardoor al minimaal. Dat neemt nog eens extra af omdat er, op verzoek van de VVD, straks 's nachts nog wel gewoon hard gereden mag worden. Daardoor neemt het effect op de vermindering volgens de berekeningen met nog 20 procent af.  

Een woordvoerder van minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) zegt in de Volkskrant dat er 'landelijk gezien' nog 75.000 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. "Maar er zijn gebieden waar je het niet redt. Daar moeten aanvullende maatregelen komen."

Lees meer over
RIVMStikstofcrisisStikstofvervuilingWoningmarktBouwprotestNoord-HollandZuid-HollandUtrecht