10 dingen die je altijd al van Sinterklaas wilde weten: 'Ik kan eigenlijk niet paardrijden'
In het hele land komt morgen Sinterklaas aan. Met de boot, te paard, per trein. We spraken twee (hulp-)Sinterklazen die eerlijk vertellen hoe dat is. "Ik heb eigenlijk een hekel aan paarden."
Hoe zwaar is die staf? Hoe houd je je baard wit en in model? Die mijter, is die nou handig? En: hoe zorgt sinterklaas er morgen voor dat hij niet onderkoeld raakt voordat-ie überhaupt is aangekomen bij al die uitgelaten kinderen?
1. Wat doet u de uren voor de intocht?
"Goed ontbijten", zegt Sinterklaas Renee. Al een paar jaar komt hij tijdens de intocht in Lelystad. Ook morgen weer. "De wekker gaat helaas heel vroeg, half 7. Daar wil ik nog even niet aan denken. Ik eet 's ochtends vier boterhammen en een bak yoghurt."
Want eten en drinken tijdens de intocht? Vergeet het maar. "Mijn baard is spierwit en dat moet-ie blijven. Ik kan alleen maar water drinken, van koffie en thee wordt m'n snor bruin."
Sinterklaas Johan, die al jaren in Hoeksche Waard aankomt, heeft tijdens de intocht knijpzakjes met vloeibaar fruit bij zich. "Dan knoei ik tenminste niet", zegt hij. "Voor Sinterklaas is het een nachtmerrie als er iets in zijn baard zit en hij zo op de foto wordt gezet..."
2. Hoe is het weerzien met Amerigo?
"Zwaar", lacht Sinterklaas Johan. "Ik heb best wel een hekel aan paarden. Ik heb één keer gehad dat mijn paard ervandoor ging. Mijn pieten erachteraan... Dat was geen pretje."
"Ik kan er vooral niks van", zegt Sinterklaas Renee. "Als ik die knol naar links stuur, gaat hij naar rechts. En iedereen heeft z'n ogen op mij gericht hè. Gelukkig heb ik een hulppiet met verstand van paarden. En van tevoren oefen ik het op- en afstijgen, want dat moet er soepel uit zien."
3. Hoe is het om zo'n prachtige baard te hebben?
De baard is prima, vindt Johan. Staat hem ook wel goed. Maar die snor... Die kriebelt ontzettend onder zijn neus. Het is ook wel een werkje om de baard mooi te houden. Na elk optreden moet Sinterklaas de baard weer stijlen met een stijltang. "Maar het is de moeite waard", vindt hij.
Sint Renee zegt dat het met zo'n baard soms lijkt alsof je te lang in de zon hebt gelegen en een beetje een verbrande, droge huid hebt. "Alsof die haren aan je gezicht trekken."
Lees door onder de foto
4. Hoe belangrijk is uw staf voor u?
"Hij is vooral zwaar", zegt Renee. "Je moet hem de hele tijd met je meezeulen. Gelukkig is mijn taak vooral zwaaien en handen geven, dus de Hoofdpiet die sjouwt mijn staf voor mij. Die heeft het er wel zwaar mee, maar dat is zijn eigen schuld. Had hij maar geen Hoofdpiet moeten worden."
Johan vindt de staf ook zwaar, maar niet onhandig. "Ik voel me écht Sinterklaas met zo'n staf, ik ga er vanzelf langzamer door lopen en dat is goed voor de kinderen. Dan kunnen ze je allemaal goed zien."
5. Het wordt morgen kouder dan normaal. Bent u bang voor onderkoeling?
Johan lacht. Hij is eerder bang dat-ie het te warm krijgt. Sinterklaas draagt namelijk 'heel veel warmhoudondergoed'. "Ik vrees dat die lieve arme kinderen het morgen kouder hebben dan ik."
En de pieten, die zullen het ook niet warm krijgen, schat Renee in. "Ik draag een pantalon, daaroverheen komt een paarse jurk, en daar weer overheen een witte jurk. Daaronder draag ik een thermoshirt, een extra shirt en een rode mantel."
Vooral die rode mantel (echt fluweel) is 'heerlijk warm'. "Een ideale winterjas."
6. Maar hoe gaat u naar de wc met al die lagen kleding?
"Niet", aldus zegt Renee. "Ik zorg van tevoren dat ik ben uitgeplast. Het is een van de laatste dingen die ik doe voordat ik mijn huis verlaat. We komen tijdens lunchtijd terug in de kazerne en dan heb ik wel ruim een kwartiertje nodig om te plassen. Het is niet alleen de kleding die naar de wc gaan lastig maakt, maar ook mijn baard. Door dat ding zie ik vrij weinig..."
7. Zijn alle kinderen braaf en leuk?
"Heel veel wel, gelukkig", zegt Renee. "Er zijn ook weleens kinderen die niet zo enthousiast zijn, maar dat ligt dan vooral aan de ouders. Die eisen dan alle aandacht op. Maar ik negeer dat hoor. Het gaat om de kinderen, zij moeten het leuk hebben."
Renee vindt kinderen van een jaar of 4, 5, 6 het leukst. "De oudere kinderen hebben een grote mond, gaan bijdehand doen, praten door je heen. Ik vind dat niet heel leuk, maar ik snap het wel. Zij denken dat dat stoer is." Wat Renee dan doet? Zijn schouders ophalen.
Ook zijn er kinderen die nogal verlegen zijn. "Ik heb er heel wat aan het huilen gemaakt", zegt Johan. "Maar die kinderen laat ik even, en dan zie je dat ze eerst Piet een handje geven, en daarna voorzichtig mij. Ik ben nog nergens weggegaan waar kinderen nog steeds aan het huilen waren."
8. Wat is het mooiste dat je hebt meegemaakt?
Renee: "Mijn pieten en ik waren een keer bij een gezin dat het niet heel breed had. De kinderen waren lief, keurig opgevoed, iedereen zat helemaal klaar voor onze komst. Die ouders wilden ons naderhand wat toestoppen, maar wij wilden dat niet. We vonden het zo gezellig, we wilden dat gewoon voor hen doen."
Johan vindt vooral de tekeningen heel leuk om te krijgen. "Ik heb er heel veel, soms neem ik ze mee naar een sinterklaasfeest om ze op te hangen. En daarna neem ik ze weer mee naar huis. Kinderen hebben daar hun best voor gedaan, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te gooien."
9. En die mijter hè... Loopt u niet overal tegenaan met dat gevaarte?
De pieten moeten altijd tegen Johan zeggen dat hij moet bukken als ze ergens binnenkomen. "Ik ben zonder mijter al 1 meter 96. Ik heb al menig deurpost geraakt." Renee vindt de mijter niet zo'n probleem. "Hij is op maat gemaakt en zit heerlijk."
10. Zijn er regels voor uw functie?
Johan vindt het vooral belangrijk dat elk kind aandacht krijgt. "Soms is dat lastig als je er heel veel tegelijkertijd ziet. Maar ik ben ook weleens ergens geweest waar maar drie kinderen waren. Probeer dan maar eens een uur vol te praten..."
Renee wil er altijd voor zorgen dat elk bezoek perfect verloopt. "En het gaat niet om de ouders of de opa's en oma's. Al denken ze soms van wel. Daar heb ik geen boodschap aan." Wat hij ook vermijdt: kinderen straf geven. "Als ouders mij influisteren dat ik moet zeggen dat Pietje wel érg veel op de Playstation zit, dan zeg ik juist: 'Sinterklaas vindt het helemaal niet erg dat jij lekker veel op de Playstation zit'. Ik ben er om een feestje te vieren."
Ook een belangrijke: langzaam praten. Rust in je stem. Dat houdt Sint Johan zich continu voor. "Anders verstaan de kinderen me niet met al dat rumoer om mij heen. En bovendien ga je soms wat sneller praten door de zenuwen."
Want ja: ook sinterklaas heeft soms een beetje plankenkoorts.