Nationaal Rapporteur

Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Rapport: Seksueel geweld treft helft van de meisjes, aanpak overheid schiet tekort
RTL

De Nederlandse overheid schiet tekort in de aanpak van seksueel geweld tegen kinderen. Dat schrijft de Nationaal Rapporteur die zich bezighoudt met dit thema, Herman Bolhaar. Een van de oorzaken is dat seksueel geweld via Instagram of Whatsapp door de overheid niet altijd als kindermishandeling wordt gezien.

De conclusies van Bolhaar zijn pijnlijk, omdat de regering zegt dat huiselijk geweld en kindermishandeling prioriteiten zijn. Maar de aanpak is nog veel te versnipperd, blijkt uit de Slachtoffermonitor 2017-2018. Er zijn wel instanties en programma's voor dit probleem, maar die werken niet genoeg samen. 

Seksueel geweld via social media

Bijkomend probleem is dat de overheid bijvoorbeeld seksueel geweld tussen kinderen onderling niet altijd als kindermishandeling ziet. Dat geldt ook voor seksueel geweld dat kinderen via social media als Instagram of WhatsApp treft.

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp
Lees ook

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp

Volgens Bolhaar is het een probleem dat in veel verschillende vormen slachtoffers maakt. Hij wijst erop dat in alle gevallen 'het recht op veiligheid en een gezonde ontwikkeling van kinderen wordt geschaad'.

"Als we daar iets aan willen doen, moet op een rij worden gezet wat er al gebeurt en wat er nog mist. Daarbij mogen we geen kinderen over het hoofd zien." De regering schiet daar nu in tekort volgens het rapport.

Veel verborgen geweld

Precieze cijfers van seksueel geweld tegen kinderen zijn erg lastig vast te stellen. Erover praten is lastig, laat staan dat iemand aangifte durft te doen. Het rapport gaat er dus vanuit dat veel verborgen blijft. 

De Nationaal Rapporteur doet wel een schatting: 

  • De helft van de meisjes maakt in hun jeugd een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee
  • Van de jongens krijgt 1 op de 5 in hun jeugd te maken met een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld

In gesprek gaan

Vooral het gebrek aan communicatie over het geweld maakt het signaleren volgens Bolhaar lastig. "Dat is, ook voor professionals, ontzettend moeilijk en kinderen praten er zelf niet makkelijk over." Hij benadrukt dat het vaak ook nog eens verstrekkende gevolgen heeft voor de kinderen.

Bolhaar roept daarom op om het gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag te voeren. "Thuis, op school, tussen jongeren onderling. Iedereen moet zich veilig voelen om erover te praten."

Kinderen die bij de Raad voor de Kinderbescherming in beeld zijn in verband met seksueel geweld, krijgen in de Slachtoffermonitor extra aandacht. Zij komen vaak uit gezinnen waar problemen spelen zoals verslaving of psychische klachten. Voor hen komt hulp vaak te langzaam op gang.

Bij 15 procent van deze kinderen is er na een half jaar nog geen jeugdzorg. Dat terwijl volgens Bolhaar de kinderrechter oordeelt dat de veiligheid van de slachtoffers in gevaar is. "Dan moet er snel goede hulp komen, omdat zeker bij seksueel geweld het risico groot is dat ze opnieuw slachtoffer worden."

Lees meer over
Herman BolhaarSeksueel misbruikKindermishandelingHuiselijk geweld