Concentratie CO2 in atmosfeer hoger dan ooit: 'Geen daling te zien'
Weer een record: de CO2-concentratie in de atmosfeer blijft maar stijgen. De concentratie is vorig jaar toegenomen tot 407,8 parts per million (ppm). Dat is nog nooit gemeten.
Dat blijkt uit onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een VN-organisatie. Het gaat om 47 procent meer CO2 dan voor het industriële tijdperk.
Stijging gaat sneller
De afspraken die landen eind 2015 in Parijs hebben gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, werpen nog geen vruchten af. De stijging was met 2,3 ppm zelfs hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar, aldus de WMO. "Er is geen teken dat er vertraging optreedt, laat staan dat er een daling is te zien", zegt WMO-baas Petteri Taalas.
CO2 is het belangrijkste broeikasgas. Het houdt warmte vast en daardoor stijgt de temperatuur op aarde naarmate er meer van in de atmosfeer komt.
Concentraties, geen emissies
De VN-onderzoekers keken overigens naar de concentratie broeikasgassen, niet zozeer de emissies. Emissie geeft aan wat er in de atmosfeer komt, concentratie wat in de atmosfeer blijft na interacties met de biosfeer en oceanen. De data kwam van meetstations in de hele wereld.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Methaan
CO2 is niet het enige gas waarvan de concentratie stijgt door menselijk handelen. De hoeveelheid methaan, een krachtiger broeikasgas dan CO2 dat onder meer vrijkomt door koeienscheten, is in dezelfde periode nog veel harder gestegen.
Ongeveer 40 procent van het methaan dat in de lucht wordt uitgestoten, komt uit natuurlijke bronnen, zoals draslanden. 60 procent komt uit menselijke activiteiten, waaronder veeteelt en rijstteelt.
In 2018 was de concentratie methaan ruim 2,5 keer zo hoog als voor de industriële revolutie, zo blijkt uit de metingen van de WMO.
Zeespiegel 10 meter hoger
Volgens klimaatwetenschappers was het CO2-niveau 3 tot 5 miljoen jaar geleden vergelijkbaar met nu. Het was toen gemiddeld 2 à 3 graden warmer op aarde dan nu en de zeespiegel stond 10 à 20 meter hoger.
Het rapport zal volgende week worden besproken op de VN-klimaatconferentie 'COP25' in Madrid.