Zorg moet anders

Huisartsen slaan alarm: 'Geen goede zorg voor kwetsbare patiënten'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Huisartsen slaan alarm: 'Geen goede zorg voor kwetsbare patiënten'
RTL

Dementerende ouderen, chronisch zieken, jongeren met geestelijke problemen. Bijna tachtig procent van de ondervraagde huisartsen lukt het niet kwetsbare patiënten naar de juiste instelling door te verwijzen. "Er is nergens plek."

"Als je heup vervangen moet worden of je arm is gebroken, is er direct hulp. Maar de complexere patiënten, bijvoorbeeld mensen met meerdere psychiatrische problemen of dementerende ouderen, die kan ik vaak niet goed doorplaatsen", vertelt huisarts Bart Meijman. Hij heeft een praktijk in de Amsterdamse wijk Osdorp.

Onderbezetting

Meijman is een van de leden van actiecomité Het Roer Moet Om. Het comité deed onderzoek naar deze 'stille ramp' bij meer dan tweeduizend huisartsen. Vandaag biedt het comité de resultaten aan in de Tweede Kamer. In de publicatie staat dat duizenden kwetsbare patiënten maandenlang geen goede zorg krijgen. De oorzaak? Onderbezetting, competentie- en verantwoordelijkheidsdiscussies, afhouden van patiënten en bureaucratie.

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp
Lees ook

Kabinet grijpt in bij jeugdzorg: kinderen krijgen niet op tijd hulp

'Ziekenhuizen liggen vol'

In de wijk waar huisarts Meijman zijn praktijk heeft, wonen veel ouderen. "Soms kan iemand niet meer thuis wonen, maar lukt het me niet deze persoon door te plaatsen naar een goede instelling. De ene dag heb ik geluk en is er ergens een bed. De andere dag moet ik diegene weer naar huis sturen terwijl het eigenlijk niet meer gaat."

Ook is regelmatig de eerste hulp bij ziekenhuizen urenlang dicht. "Het ligt gewoon vol. Bij een gebroken pols staat een patiënt zo weer buiten, maar bij ouderen die meerdere chronische ziektes hebben, zijn artsen soms urenlang aan het uitzoeken waarom ze bijvoorbeeld kortademig zijn." Er is dan geen tijd voor andere patiënten.

Maandenlang wachten

Naast het doorverwijzen van patiënten naar ziekenhuizen, zijn de GGZ-instellingen volgens de huisartsen ook een probleem. "Voor huwelijksproblemen kan iemand makkelijk bij een psycholoog terecht, maar een psychiatrische patiënt moet maandenlang wachten op een intake."

De GGZ heeft zich volgens Meijman ontwikkeld tot een organisatie die niet meer afdoende is voor complexere patiënten. "Krijgt een patiënt een intake voor een depressie en blijkt dat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft, dan wordt diegene weer doorverwezen en moet weer twee maanden wachten. Soms komt familie bij me langs en smeekt om hulp, maar ik kan het niet bieden."

'Maakt ons radeloos'

Het actiecomité pleit voor verantwoordelijke zorg. "We verwijten andere instanties niks, maar het is een urgent probleem veroorzaakt door veel factoren. Bij mij in de wijk zijn tientallen verschillende thuiszorgorganisaties, dan is het lastig de juiste zorg te organiseren."

Er zijn minder verpleeghuizen, veel bejaardenhuizen sluiten. Gemeenten werden in 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, dat gaat opnieuw op de schop. "Er moet echt wat gebeuren, maar wie gaat dit oplossen? Het maakt ons radeloos."

Lees meer over
GGZ NederlandGezondheidszorgHuisartsPsychische aandoeningGezondheidSpoedeisende Hulp