1 op de 5 vrouwen

43 jaar en onbedoeld zwanger: 'Ik dacht, shit, waarom overkomt mij dit nu?'

Door Elisa Heisen··Aangepast:
© Getty Images43 jaar en onbedoeld zwanger: 'Ik dacht, shit, waarom overkomt mij dit nu?'
RTL

Eén op de vijf vrouwen raakt onbedoeld zwanger. Dit overkwam ook Simone* (52), die op haar 43ste zwanger raakte van haar kersverse vriend. "Ik had nooit een duidelijke kinderwens."

Stichting Fiom, die streeft naar keuzevrijheid bij ongewenste zwangerschap, is vandaag een campagne gestart om aandacht te vragen voor onbedoeld zwangerschap. Volgens de stichting wordt er maar weinig over gepraat. Simone hoopt door haar verhaal te delen bij te dragen aan het doorbreken van het taboe.

Geen kinderwens

Simone merkte in februari 2010 dat ze niet ongesteld werd. Omdat ze 43 jaar was en anticonceptie gebruikte, gingen bij haar niet gelijk de alarmbellen af. "Zwanger zijn, daar had ik op dat moment niet bij stilgestaan."

Ze besloot toch een test te doen en bleek wel degelijk zwanger. "Ik was niet in paniek of overstuur, maar ik voelde wel gelijk een gevoel van schaamte. Ik dacht: shit, ik ben al 43 jaar oud. Waarom overkomt mij dit nu?"

Miljoenen uitgetrokken in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen
Lees ook

Miljoenen uitgetrokken in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen

Ze heeft zelf nooit een sterke kinderwens gehad. "Ik ben altijd met partners samen geweest die ook geen kinderwens hadden of al een kind hadden."

Zo ook haar vriend, die in een eerdere relatie al te maken heeft gehad met onbedoeld zwangerschap. "Zijn ex koos er toen voor om het kind te houden, tegen zijn wens in. Hij bleef rustig toen ik vertelde dat ik zwanger was, maar hij was wel meteen duidelijk. Hij wilde niet nog een kind."

Twijfels

Simone begon echter te twijfelen. Ze zocht daarom contact met een hulpverlener van Fiom om de zaken op een rijtje te zetten. Was dit haar laatste kans op een kind? Hoe zou het zijn als ze een partner had gehad die wel een kinderwens had?

"Uiteindelijk was mijn conclusie: dit moet ik niet willen. Ik heb bij kinderen nooit gedacht: dat wil ik ook. Het is een enorme verantwoordelijkheid, die je je hele leven meedraagt. Ik snap het als andere mensen kinderen willen, maar voor mezelf: nee."

Abortus

Toch zat de eerste reactie van haar vriend haar niet helemaal lekker. "Het was belangrijk voor me dat hij erkenning gaf voor de moeilijke keuze waar ik voor stond. De gedachten en gevoelens die ik had, mochten er zijn. Net als zijn mening. Mijn besluit zou ook gevolgen hebben voor hem."

Na een goed gesprek met haar vriend koos ze voor abortus, een beslissing waar ze nog altijd achter staat. 

Abortus

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt niet alleen dat één op de vijf vrouwen in Nederland ooit onbedoeld zwanger is geweest, maar ook dat 68 procent van die zwangerschappen ongewenst was. Van alle vrouwen die met een onbedoelde zwangerschap bij de huisarts komen, besluit 81 procent tot een abortus.

Simone werkt nu mee aan de campagne van Fiom, omdat ze wil dat het onderwerp uit de taboesfeer komt. Ze vond het destijds moeilijk om mensen in haar omgeving te vertellen over haar abortus. "Mijn ouders zijn inmiddels overleden, maar zij hebben het nooit geweten. Ik had geen behoefte aan hun oordeel."

Ze vertelde het destijds aan slechts een paar mensen, de rest van haar vriendinnen hoorden het pas later.

Er kwamen ook een aantal negatieve reacties, vertelt Simone. "Een vriendin zei dat ik iemand had vermoord. Dan noem je mij dus eigenlijk een moordenares. Ik heb toen tegen haar gezegd dat ze dat écht niet kon zeggen."

Erover praten

Tegenwoordig vertelt Simone sneller over haar ervaringen. "Mensen vragen weleens aan me of ik bewust kinderloos ben. Dan zeg ik ja, maar afhankelijk van de persoon vertel ik er soms bij dat ik een abortus heb gedaan."

Haar familie weet het nog steeds niet. "Maar ik voel de laatste tijd wel steeds vaker de behoefte om het aan ze te vertellen. Misschien dat ik binnenkort een nichtje in vertrouwen neem."

Acties zoals de Mars van het Leven onlangs in Utrecht en het uitdelen van anti-abortusfolders, doen Simone niet veel. "Het is gewoon een groep mensen die er stellig van is overtuigd dat abortus niet hoort. Dat mogen ze van mij vinden. Gelukkig wonen we in Nederland, waar je over dit soort dingen zelf beslissingen kunt maken."

Vooroordelen weghalen

Fiom wil met de campagne vooroordelen rondom onbedoeld zwangerschap weghalen. "Mensen denken vaak dat alleen jonge meisjes of vrouwen die onvoorzichtig zijn onbedoeld zwanger worden", vertelt Ellen Giepmans, directeur van Fiom. "Omdat er voorbehoedsmiddelen te krijgen zijn, wordt er vaak gedacht dat ze dom zijn geweest. Door persoonlijke verhalen te delen, willen we bewustzijn creëren en dat vooroordeel weghalen."

Ze erkent wel dat jonge meisjes een risicogroep zijn. "Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Surinaamse en Antilliaanse vrouwen tussen de 25 en 35 jaar. Onbedoeld zwangerschap kan iedereen overkomen. Mensen denken dat het alleen voorkomt bij vrouwen die onenightstands hebben, maar uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de vrouwen die onbedoeld zwanger raken een vaste relatie heeft."

Giepmans hoopt dat de campagne vrouwen het gevoel geeft dat zij niet de enige zijn dit dit overkomt. "Door erover te praten en ook te luisteren zonder meteen te oordelen, kunnen vrouwen een weloverwogen keuze maken die past bij hun leven, waarden en toekomst."

* Simone is een gefingeerde naam, omdat haar familie nog niet weet van haar abortus.

Lees meer over
FiomAbortusZwangerschapVrouwKindBaby