Wangedrag bewezen

100 uur werkstraf voor militair Marco Kroon voor kopstoot aan agent

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP100 uur werkstraf voor militair Marco Kroon voor kopstoot aan agent
RTL

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, is door de militaire rechtbank in Arnhem veroordeeld tot 100 uur werkstraf voor wangedrag tijdens carnaval in Den Bosch. Hij gaf volgens de rechter met opzet een kopstoot aan een agent.

Kroon had flink gedronken, toen hij op 3 maart bij een hek door agenten betrapt werd op wildplassen. Nadat hij een bekeuring had gekregen en de agenten hem zijn identificatiebewijs hadden teruggegeven, ging hij verder met plassen.

Hij had toch al een boete en accepteerde die, zei hij op de zitting. De agenten waarschuwden hem niet verder te plassen en besloten hem aan te houden toen hij dat toch deed.

Kopstoot

Op dat moment gaf hij een kopstoot aan een agent, stelt het Openbaar Ministerie. Daarnaast is hij aangeklaagd voor schennis, omdat hij aan een agente zijn geslachtsdeel heeft laten zien. De aanklager had 100 uur werkstraf geëist.

De advocaat van Kroon, Gert-Jan Knoops, zei eerder dat politie en OM ver buiten hun boekje waren gegaan. Hij zei dat Kroon 'onnodig en onrechtmatig' is aangepakt. De rechtbank oordeelt anders: de agenten hebben rechtmatig gehandeld.

Deze beelden werden getoond in de rechtszaal.

Kroon zei dat de nood hoog was en dat hij daarom besloot te gaan plassen, want er was geen toilet in de buurt. Hij ontkende een kopstoot gegeven te hebben. Het zou gaan om een reflexbeweging door de pijnprikkels van de strakke handboeien die hij omkreeg. Hij hekelde de beschuldiging van schennis, omdat hij plaste en daarna 'zijn piemel afschudde'.

'Erg sneu'

De politie ziet dat anders. "Hij kwam echt met volle kracht naar achteren, met het doel mij te raken", zo omschreef de agent de hoofdbeweging van Kroon tijdens de aanhouding. "Ik had tranen in mijn beide ogen. Ik heb hem aangesproken door hem te zeggen dat hij erg sneu was en dat ik aangifte tegen hem zou doen."

De rechter gaat daarin mee: uit beelden blijkt dat Kroon de agent eerst aankeek en daarna de beweging maakte.

Marco Kroon tijdens zijn aanhouding. Hier zit hij korte tijd even op de grond en lacht hij naar de agent die een bodycam aan heeft staan.© RTL Nieuws
Marco Kroon tijdens zijn aanhouding. Hier zit hij korte tijd even op de grond en lacht hij naar de agent die een bodycam aan heeft staan.

De agente die betrokken was bij het incident, deed aangifte van schennispleging. Dat Kroon met zijn geslachtsdeel zwaaide, voelde voor haar 'heel ongemakkelijk' en dat had 'impact op haar'. De rechtbank is er ook van overtuigd dat Kroon dit opzettelijk deed.

Marco Kroon is naar eigen zeggen 'perplex' over zijn veroordeling en gaat in hoger beroep.

Defensie beraadt zich

Een woordvoerder Defensie zegt in een reactie de uitspraak te gaan bestuderen. "We beraden ons op eventuele maatregelen."

Bij een veroordeling van 40 uur of meer volgt bij militairen standaard een onderzoek, omdat ze een vertrouwensfunctie vervullen. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voert dat onderzoek uit. Het kan leiden tot oneervol ontslag - maar dat hoeft niet.

Kan Kroon de Willemsorde kwijtraken?

De Willemsorde is de allerhoogste militaire onderscheiding van ons land. Er zijn maar vier levende personen die er één hebben. Marco Kroon is er daar dus één van.

In uitzonderlijke gevallen kun je de Willemsorde kwijtraken. Dat gebeurt als je bijvoorbeeld een onvoorwaardelijke celstraf van minimaal één jaar krijgt. Ook als je wordt ontslagen, raak je de Willemsorde automatisch kwijt.

Het is ook mogelijk dat je de Willemsorde zelf inlevert, maar dat is nog nooit gebeurd.

Lees meer over
Marco KroonDefensieGeweld tegen hulpverlenersRechtszaakDen Bosch