RS-virus

Ouders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© Sanne HulsenOuders herkennen virus niet: veel baby's naar intensive care
RTL

Elke jonge ouder weet wat bof, mazelen of kinkhoest is, maar het RS-virus is een stuk minder bekend. Daar moet volgens deskundigen verandering in komen, want in de wintermaanden stromen de IC-afdelingen in ziekenhuizen vol met kinderen met dit virus. "In de eerste levensmaand is het vrijwel altijd ernstig."

"In het ziekenhuis waren ze echt bang dat mijn zoon het niet zou overleven", vertelt Sanne Hulsen over haar kindje Vik. Hij was 6 weken oud toen hij het RS-virus kreeg. In een paar dagen ging een ogenschijnlijke gewone verkoudheid over in een levensbedreigende situatie.

Vik is één van de vele kinderen die in de eerste twee jaar van hun leven te maken kreeg met het RS-virus. In verreweg de meeste gevallen blijft het bij een simpele verkoudheid, maar vooral bij kinderen die jonger zijn dan drie maanden kunnen de gevolgen een stuk ernstiger zijn.

Sanne mag na drie dagen eindelijk haar zoon vasthouden© Sanne Hulsen
Sanne mag na drie dagen eindelijk haar zoon vasthouden

Twee keer bijna weg

Kinderen kunnen bijvoorbeeld stoppen met ademen en blauw aanlopen. Ook Vik moest aan de beademing en sondevoeding omdat hij zo verzwakt was. "Een verpleger wilde medicatie toedienen. Toen ze zijn hoofdje pakte, zag ze hem helemaal verslappen. Ze dacht dat ze zou moeten reanimeren", zegt Sanne. Uiteindelijk was dat niet nodig, maar Vik moest wel direct worden overgebracht naar een academisch ziekenhuis in Maastricht.

"Achteraf hoorde ik dat ze in de ambulance tot twee keer toe bang waren dat hij het niet zou halen." In Maastricht lag Vik aan allerlei slangetjes aangesloten en mochten zijn ouders hem drie dagen niet aanraken. "Het was verschrikkelijk, zelfs zijn rompertje mochten we niet dichtmaken. Dat gaf al te veel spanning op zijn lijf."

Zielig hoopje

Na een paar hele heftige dagen in het ziekenhuis knapte Vik langzaam op, maar vier jaar later merken ze nog de gevolgen. "Vik was in november jarig, en hij lag als een zielig hoopje op de bank te werken om zijn ademhaling goed te houden", zegt Sanne.

Als gevolg van het virus is de kans op longontstekingen en andere longproblemen een stuk groter bij hem. Daardoor heeft hij de afgelopen jaren nog vijf keer in het ziekenhuis gelegen, vooral in de winter. "Nog steeds houd ik iedere winter mijn hart vast."

Het RS-virus is voor volwassenen vrij onschuldig, maar bij kinderen zijn de klachten serieus. Daan (3 weken oud) wordt nu behandeld op de IC.

Volgens kinderarts Louis Bont belanden er jaarlijks zo'n 2500 kinderen in het ziekenhuis door het RS-virus, waarvan zo'n 10 procent op de intensive care uitkomt. Als kinderinfectioloog en -immunoloog houdt hij zich al jaren bezig met dit virus en vooral in de winter ziet hij de kinderafdelingen volstromen. "Op piekmomenten bestaat meer dan de helft van de IC-kinderen uit RS-patiëntjes", zegt hij.

Veel Nederlandse ziekenhuizen zijn dan ook goed ingericht op de zorg die komt kijken bij dit virus, met name de academische ziekenhuizen. Sterfte komt bij kinderen heel zelden voor. Toch kunnen huisartsen er wel scherper op zijn volgens Bont. "RS wordt vaak niet herkend door huisartsen", zegt hij. "Ze beseffen vaak niet goed dat ze in de eerste levensmaand al moeten opletten bij snotneuzen."

Maar het is niet alleen belangrijk dat huisartsen erop letten, ook ouders moeten volgens Sanne meer kennis krijgen over het RS-virus. "Ze moeten weten dat je bij een huisarts kunt doorvragen als je kind verkouden is."

Ook kunnen mensen helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Was je handen als je op kraamvisite gaat, of ga niet als je verkouden bent", zegt Sanne. "Je kunt het niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel de risico's beperken."

Wat zijn de verschijnselen van een infectie met het RS-virus?

Eerst is het kind verkouden en gaat het snotteren en hoesten. Een of twee dagen later kan het RS-virus longproblemen veroorzaken. Vooral als het kind nog een baby is, kan dit gebeuren. De verschijnselen zijn dan:

  • Koorts
  • Piepende ademhaling
  • Een snelle ademhaling
  • Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
  • De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
  • Drinken lukt niet goed
  • Soms opeens een paar seconden niet ademen
  • De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
  • Sufheid: uw baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken

Ook kunnen kinderen oorontsteking krijgen door het RS-virus. 

Bron: Thuisarts

Lees meer over
VirusziekteKindGezondheidLink in bio