Kan emoties oproepen

Niet langer 'aanrijding met persoon' te horen op NS-stations

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNiet langer 'aanrijding met persoon' te horen op NS-stations
RTL

Op de stations van NS zal vanaf zondag niet langer de omroeptekst 'aanrijding met een persoon' te horen zijn. Na onderzoek van het Trimbos Instituut past de NS de tekst aan, omdat het associaties kan oproepen met suïcides op het spoor en daarbij emoties kan losmaken.

Dat laat NS vandaag weten. Vanaf zondag, als de nieuwe dienstregeling ingaat, wordt voortaan alleen 'aanrijding' omgeroepen zonder te specificeren om wat voor soort aanrijding het gaat.

Boos op aangereden persoon

Via een vragenlijst die is ingevuld door 664 leden van het NS-reizigerspanel kwam naar voren dat bij de omroeptekst 'aanrijding met een persoon' er meer boosheid was tegenover de aangereden persoon. De emotionele impact was relatief laag.

Zelfdodingslijn 113 op zijn vroegst in maart 2020 bereikbaar
Lees ook

Zelfdodingslijn 113 op zijn vroegst in maart 2020 bereikbaar

Na het onderzoek adviseerde het Trimbos Instituut om voortaan de omroeptekst 'inzet van hulpdiensten' te gebruiken, omdat dat minder associaties met suïcide én minder boosheid ten opzichte van de aangereden persoon oproept. Toch heeft de NS gekozen, na overleg met deskundigen, voor 'aanrijding'.

Inzet van hulpdiensten

In dat besluit kan ook hebben meegewogen dat in Engeland onlangs de omroeptekst 'inzet van hulpdiensten' weer is veranderd naar 'aanrijding', omdat het reizigers te veel deed denken aan de grootschalige inzet van hulpdiensten na een aanslag.

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Lees meer over
Nederlandse Spoorwegen (NS)Trimbos InstituutZelfdodingTreinenTreinongevallen