Greta Thunberg rolmodel voor mensen met autisme: 'Ze ziet het als vanzelfsprekend'
De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg heeft autisme. Dat schuift ze niet onder stoelen of banken: ze noemt het haar superkracht. "Ze laat zien wat je kan bereiken, niet ondanks maar dánkzij haar autisme."
Door de relaxte manier waarop Thunberg met haar diagnose omgaat is ze voor mensen met autisme een rolmodel, zegt Thomas Bast (31). Hij werd twee jaar geleden gediagnosticeerd met autismespectrumstoornis (ASS).
"Zij laat zien wat je met autisme kan, dat is heel mooi om te zien. ASS wordt een beperking genoemd, maar Thunberg laat juist zien wat je ermee kan bereiken. Dat doet ze dankzij haar autisme, niet ondanks."
Kritiek van wereldleiders
Een vooroordeel dat mensen met ASS regelmatig te horen krijgen, is dat ze geen humor hebben. Dat vooroordeel haalt ze volgens Bast eigenhandig onderuit door de manier waarop ze met beledigingen omgaat op Twitter.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zo werd Thunberg deze week door het tijdschrift Time uitgeroepen tot persoon van het jaar, waarna ze op Twitter werd aangevallen door onder meer de Amerikaanse president Trump en de Braziliaanse president Bolsonaro. De verwensingen aan haar adres zette ze vervolgens in haar Twitterbio.
Twitterbio
"Daardoor zette ze die beledigingen om in iets grappigs. Ze zegt daarmee: 'Het maakt me niet uit of je me belachelijk maakt met mijn autisme'. Dat werkt heel goed en daardoor is ze een voorbeeld voor velen, om daar schijt aan te hebben. Dat ze aan beledigingen van onder meer Trump een andere context geeft door ze in haar bio op Twitter te noemen, laat zien dat autisten net zo goed kunnen leren om ironie en humor te gebruiken."
"Ik kan me voorstellen dat als je jong bent en autisme hebt, je naar haar op kijkt", zegt Karol Henke van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "Ze is een rolmodel omdat ze er eerlijk voor uitkomt en een hele sterke jongedame met idealen is."
Vanzelfsprekend
"Haar passie voor het milieu en haar gedrevenheid hebben niet zo zeer te maken met haar autisme, maar met haar hoogbegaafdheid", zegt Karol Henke van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "Haar autisme is bijzaak, haar gedrevenheid voor milieu is hoofdzaak."
Dat autisme bij Thunberg bijzaak is, beaamt Bast. "Haar houding is: 'Ik ben autist en je redt het er maar mee'. Dat relaxte, die vanzelfsprekendheid in autistisch zijn, die zie ik ook bij mijn stiefzoon van 10 die autisme heeft. Daarin is ze echt een voorbeeld, vooral voor jonge mensen met autisme."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wat is het Syndroom van Asperger?
Volgens het handboek voor psychische stoornissen is er bij mensen met het syndroom van Asperger sprake van beperkte interessegebieden, herhalingsgedrag en problemen op het gebied van sociale communicatie en sociale interactie.
De diagnose syndroom van Asperger wordt in Nederland niet meer gegeven. In plaats daarvan wordt er één overkoepelende autisme-diagnose gesteld: de autismespectrumstoornis (ASS). Voor subtypes als syndroom van Asperger zou namelijk onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing zijn. Mensen die de diagnose in het verleden kregen, kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.