Interview

Dit is de bedenker van de Top 2000: 'Ik dacht, we doen dit één jaar'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© ANPDit is de bedenker van de Top 2000: 'Ik dacht, we doen dit één jaar'
RTL

Al twintig jaar vaste prik op de Nederlandse radio: de Top 2000. Een traditie. En dan te bedenken dat ooit, op een blauwe maandag, één persoon dit muziekevenement heeft verzonnen.

De beste ideeën komen vaak als je ze niet verwacht. Als je op de fiets zit, bijvoorbeeld. Onder de douche staat. Of als je hoort te slapen.

Zo lag Kees Toering, toen zendermanager bij Radio 2, ruim twintig jaar geleden in zijn bed naar het plafond te staren. Hij had veel aan zijn hoofd, weet hij nog. "Er kwam een nieuwe eeuw aan, het zou het jaar 2000 worden, dus we wilden iets bijzonders doen op de radio."

Maar wat? 

Eureka

En toen was het daar ineens – eureka – het idee om de 2000 (verwijzend naar het nieuwe jaartal) mooiste liedjes van de afgelopen paar decennia te eren op de radio. En de luisteraars mochten die nummers uitkiezen. 

Toen is Kees in slaap gevallen. "En zodra ik de volgende ochtend wakker werd, dacht ik er weer aan. Een top 2000, gewoon, voor één keertje. Het idee bleef hangen, knagen. Nou, dan weet je: dit kan wel eens een goed idee zijn."

Kees Toering is de bedenker van de Top 2000© ANP
Kees Toering is de bedenker van de Top 2000

Dus Kees naar zijn collega's toe, die allemaal hetzelfde zeiden: dit kan wel eens een goed idee zijn. De rest is, inmiddels, geschiedenis. 

Dit jaar is de Top 2000-lijst voor de 21ste keer samengesteld en te horen op NPO Radio 2. Er worden inmiddels avondvullende televisie-uitzendingen aan gewijd, mensen kunnen online stemmen en hun stemlijstjes delen via sociale media, er is een Top 2000-café in Hilversum en de dj's zijn live te zien, 24 uur per dag. Tot het nieuwe jaar begint. 

De nummer één van Kees Toering

En wat is het mooiste nummer aller tijden volgens de Top 2000-baas zelf? Hij lacht. "Ja. Je verwacht misschien Bohemian Rhapsody, die ís ook mooi, maar mijn favoriet is toch elk jaar weer The way it is van Bruce Hornsby. Dat vind ik een fantastische plaat."

Maar waarom staat Bohemian Rhapsody altijd in de top drie, en bijna altijd op de eerste plek ook? "Ik denk dat niet alleen de Top 2000 een traditie is geworden in Nederland, maar ook dit nummer van Queen op de eerste plek. Bij een traditie horen vaste elementen. Een radiotune, een naam die niet verandert. Dus ook een eerste plek die nagenoeg niet verandert."

Trots 

Dat was vroeger wel anders. "De eerste jaren gebeurde het stemmen handmatig", vertelt Kees. "We hadden nergens op gerekend, maar het was de eerste keer al meteen een gekkenhuis. De postkamer stond helemaal vol, de zakken bleven komen en we hebben zes mensen in moeten huren om de stemmen handmatig te tellen."  

Ook lezersreacties kwamen per post, hele brieven kregen Kees en zijn collega's binnen. Soms grappig, soms hartverscheurend verdrietig, soms lief. "We beseften denk ik toen pas hoeveel die nummers bij mensen losmaakten. En nog steeds, dus, als je kijkt naar al die mailtjes en sms'jes die de dj's  binnenkrijgen."

Niet verwacht

Dat het zo groot zou worden, en dat de Top 2000 inmiddels voor veel Nederlanders niet meer is weg te denken, had Kees nooit verwacht. "Ik vind het altijd een beetje gek om zelf te zeggen dat het een succes is, maar, ja, dat ís het natuurlijk wel. En daar ben ik ook wel trots op."

"Het was natuurlijk bedoeld als iets éénmaligs. De eerste jaren daarna dacht ik dan ook elke keer: dit zou weleens het laatste jaar kunnen zijn... Je weet niet wanneer de mensen ergens klaar meer zijn. Maar nu, als ik heel eerlijk ben, denk ik dat niet meer. Nu denk ik wel: het blijft. De mensen zijn het nog steeds niet zat." 

Hij wordt er door vrienden en familie, vooral tijdens de kerst, ook aan herinnerd dat hij deze traditie de ether in heeft geholpen. "Laatst zei iemand tegen me dat er een hele generatie is die is opgegroeid met de Top 2000, en zich niet kan voorstellen dat er ooit géén Top 2000 was. Dat vind ik wel bijzonder."

Wat hij ook bijzonder vindt: dat de muziek wordt doorgegeven, van generatie op generatie. "Ook jongeren stemmen massaal op Queens Bohemian Rhapsody. Mooi vind ik dat, want we hebben het hier over muziek uit de jaren 70, hè."

Lekker luisteren 

Kees is inmiddels geen zendermanager bij Radio 2 meer, en kan dus gewoon 'lekker achterover leunen en luisteren'. Of hij dan denkt aan het feit dat-ie de Top 2000 zelf heeft bedacht?

"Nee. Ik doe dan eigenlijk gewoon wat iedere muziekliefhebber tussen kerst en oud en nieuw doet: me onderdompelen in de mooiste nummers die ooit zijn gemaakt."

Lees meer over
NPO Radio 2NPORadioRadio programmaMuziekKerstmisFeestdagen