Onderzoekers KU Leuven werken aan vaccin tegen nieuw coronavirus
Wetenschappers van de KU in Leuven werken aan een vaccin tegen het Chinese coronavirus. Binnen twee maanden zouden dierproeven kunnen beginnen. "Onderzoekers in China hebben de genetische code van het virus gepubliceerd en sindsdien zijn we aan het puzzelen."
Inmiddels zijn meer dan tweeduizend mensen besmet met het nieuwe coronavirus en zijn er 80 patiënten bezweken.
Hoogleraar virologie Johan Neyts van de Katholieke Universiteit Leuven zegt tegen RTL Nieuws dat de onderzoekers al langer bezig zijn met technologie om sneller een vaccin te kunnen ontwikkelen, op basis van een basisvaccin. Het medicijn kan straks via vaccinatie worden toegediend.
Blauwdruk
De wetenschappers stoppen de gepubliceerde genetische code in een soort blauwdruk voor een vaccin, en kunnen vervolgens het effect van verschillende varianten gaan testen. Ook vaccins tegen het zikavirus en ebola zijn op dezelfde manier ontwikkeld.
Het nieuwe coronavirus blijkt sneller om zich heen te grijpen dan eerder gedacht en is ook al besmettelijk als de patiënt nog niet merkt dat hij ziek is. Dat maakt het moeilijker verspreiding te voorkomen.
Het is niet zo dat een vaccin meteen beschikbaar wordt. "Het eerste prototype kan over zes tot zeven weken klaar zijn, maar dan heb je alleen een zogeheten kandidaat-vaccin in het lab. Dan kunnen we pas gaan testen. Allereerst op proefdieren", zegt Neyts.
De hoogleraar verwacht dat het nog minimaal een jaar duurt voordat het vaccin op de markt verschijnt.
Basismedicijn
Daarnaast zijn ze in Leuven aan het werk om een basismedicijn te vinden voor dit soort ziekten. "Stel er komt dan een neefje van de ziekte bij, dan kunnen we sneller reageren. De komende jaren zullen er vaker dit soort ziektes opduiken en we willen daar beter op voorbereid zijn. Nu lopen we steeds achter de feiten aan."
In Nederland komen deskundigen vandaag bij elkaar om te overleggen over het virus. Minister Bruins (Medische Zorg) bespreekt het advies morgen.