Code oranje

Storm Ciara raast over Nederland: gevaar door zeer zware windstoten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPStorm Ciara raast over Nederland: gevaar door zeer zware windstoten
RTL

Nederland krijgt vandaag te maken met de eerste storm die een naam draagt: Ciara. Het KNMI heeft code oranje afgegeven, wat inhoudt dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast.

In de ochtend en aan het begin van de middag zijn er in het hele land al zware windstoten met snelheden tot 100 km/u. Maar in de tweede helft van de middag wordt het heviger.

Dan neemt de zuidwestenwind verder toe tot een stormachtige windkracht 8, aan zee storm windkracht 9, met in het noordwesten zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u. 

Omvallende bomen

Dit wordt vanaf 16.00 uur verwacht en dan geldt code oranje. Dat betekent dat er risico is op omvallende bomen en losse takken en wordt er gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties in het verkeer. 

In het binnenland zijn die zeer zware windstoten er pas vanavond. Dan trekt ook een gebied met felle buien over. In de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten, maar het blijft onstuimig.

Waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het uit.

Verschillende instanties hebben waarschuwingen afgegeven. Zo zegt Staatsbosbeheer dat er vanmiddag beter niet in het bos kan worden gewandeld, waarschuwt Rijkswaterstaat dat bestuurders maar beter niet met een caravan of lege vrachtwagen de weg op kunnen gaan en drukt het Rode Kruis mensen op het hart tuinmeubilair op te bergen, de fiets goed vast te zetten en de boodschappen tijdig in huis te halen.

Een aantal veerdiensten naar de Waddeneilanden vaart niet. KLM heeft veertig Europese vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Uit voorzorg heeft de KNVB al het voetbal afgelast en gaan markten, sportieve evenementen en carnavalsoptochten niet door.

Zo hard waait het in jouw regio

Bekijk op deze kaart hoe hard het waait. De getallen geven de windkracht weer op de schaal van Beaufort. 

Buienradar

Niet alleen Nederland zet zich schrap voor Ciara, maar ook België, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland. Luchtvaartmaatschappijen in Groot-Brittannië en België schrappen tientallen vluchten.

Rode kruis: zorg ook voor je buren

Het Rode Kruis geeft tips om de stormschade te beperken. 

  • tuinmeubilair dat buiten staat kan je het beste opbergen. Net als losse potten of achtergebleven parasols.
  • zorg dat rolluiken, markiezen en zonneschermen goed vastzitten en opgerold zijn;
  • de schutting is een windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
  • haal je boodschappen vast in huis;
  • sluit ramen en deuren goed.
  • Zorg ook voor je buren: hoe staat het met je oude, alleenstaande buurvrouw? Als jij op pad gaat voor de boodschappen, vraag dan of je ook voor haar iets mee kunt nemen en check met de tips hierboven of ook zij goed voorbereid is tegen storm.

Mocht je de weg op gaan: 

  • Verminder je snelheid en vergroot de afstand met medeweggebruikers. Zo heb je meer tijd om te anticiperen op gevaarlijke situaties.
  • Houd twee handen aan het stuur, maar verkramp niet. Zo reageer je het beste op windstoten die jouw auto opzij duwen.
  • Vrachtwagens passeer je het beste zo rustig mogelijk, omdat jouw auto vaak reageert op de luwte van een truck.

Ga je met het OV?

  • Als je met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met langere reistijden en extra overstappen. Zorg er dus voor dat je wat extra’s te eten en drinken bij je hebt en dat je telefoon goed is opgeladen. Een powerbank kan je redding zijn, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt houden van je vorderingen

Bron: Rode Kruis

Lees meer over
BuienradarStormenWeerExtreem weerWeersverwachtingNoord-HollandFriesland