Lange wachtlijsten

Niet-religieuze Nederlanders zijn het vaakst orgaandonor

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Niet-religieuze Nederlanders zijn het vaakst orgaandonor
RTL

Patiënten die reikhalzend wachten op een orgaan van een donor moeten het vooral hebben van niet-religieuze Nederlanders. Die zijn het vaakst (37 procent) bereid organen te doneren.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onder de protestante en katholieke kerkgangers is respectievelijk 28 en 25 procent bereid organen te doneren.

Bereidheid moslims 1 procent

Onder praktiserende moslims is de bereidheid organen te doneren veruit het laagst (1 procent). "In de islam wordt het enerzijds aangemoedigd om zieke mensen te helpen, maar anderzijds is het ook belangrijk dat het lichaam na de dood intact blijft", zegt het CBS.

Verder blijkt dat vrouwen, hoogopgeleiden, 25- tot 65-jarigen en mensen zonder migratieachtergrond vaker potentiële orgaandonor zijn dan mannen, laagopgeleiden, jongeren en 65-plussers, en migranten, vooral met een niet-westerse achtergrond.

Patricia van Corven heeft een longziekte en wacht op een donor. Voor haar is de nieuwe Donorwet van levensbelang. Niet alleen om sneller een donorlong te krijgen maar vooral omdat de wet perspectief geeft. De pijn is nu makkelijker te dragen.

Donorwet op 1 juli

Op 1 juli wordt de nieuwe donorwet van kracht. Inmiddels staan zo'n 1200 patiënten op de wachtlijst voor een orgaan. In de nieuwe donorwet is vastgelegd dat mensen die geen keuze maken met de vermelding 'geen bezwaar tegen orgaandonatie' in het register komen te staan.

De overheid hoopt met de nieuwe wet het aantal geregistreerde orgaandonoren te vergroten.

Zo werkt de nieuwe wet:

Na ingang van de wet op 1 juli krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een brief. Daarin staat de vraag om hun keuze over orgaandonatie en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister. 

Er zijn vier keuzemogelijkheden:

Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie.
U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit invullen.

Nee, ik geef geen toestemming.
U wilt geen donor worden.

Mijn partner of familie beslist.
U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.

De door mij gekozen persoon beslist. 
U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.

Wie na twee brieven geen registratie in het Donorregister maakt, wordt automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsel. Daarover wordt een brief gestuurd. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

(Bron: Rijksoverheid.nl)

Donorregister: leeuwendeel geeft geen toestemming
Lees ook

Donorregister: leeuwendeel geeft geen toestemming

Lees meer over
CBSOrgaandonatie