Rillingen en koorts

Officieel griepepidemie in Nederland

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANP Officieel griepepidemie in Nederland
RTL

Koude rillingen, hoge koorts en keelpijn: we moeten er weer aan geloven, want er is officieel een griepepidemie uitgebroken in Nederland. Vorig jaar duurde dit wel veertien weken.

Er heerst al langer griep in Nederland, maar er is nu pas sprake van een epidemie. "We spreken over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen met het influenzavirus kampt", zegt een woordvoerder van het RIVM

Afgelopen week gingen 68 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen naar de dokter. Bij ongeveer 40 procent van de monsters die afgenomen zijn bij patiënten met griepachtige klachten, werd het influenzavirus gevonden. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie.

Een loopneus en rillerig? Heb je griep of ben je verkouden?
Lees ook

Een loopneus en rillerig? Heb je griep of ben je verkouden?

Verspreid over Nederland houden veertig huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Zij kijken ook met welk virus deze patiënten besmet zijn. Het influenzavirus veroorzaakt de 'echte' griep, maar de andere virussen zoals het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus hebben vergelijkbare symptomen. 

Echte griep

Typisch voor de echte griep is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus kunnen klachten veroorzaken als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts.

Meestal begint de griepepidemie in december of januari. In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld dertien weken, maar vorig jaar zelfs veertien.

Bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter?

Aan de griep ontsnappen

Het virus zit in snot, slijm en speeksel, dus het verspreidt zich bijvoorbeeld door praten en niezen, maar ook via handen en voorwerpen. Vaak zijn mensen al besmettelijk voordat de verschijnselen optreden. Je kunt er nooit helemaal aan ontsnappen, maar je kunt volgens het RIVM wel de kans verkleinen

"Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten", adviseren ze. Kwetsbare groepen, zoals ouderen of mensen met hartaandoeningen, wordt aangeraden een griepprik te halen.

Lees meer over
RIVMGriepZiektes en aandoeningenNederland