Opgepast

Code geel om zware windstoten, wel opmerkelijk zacht

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPCode geel om zware windstoten, wel opmerkelijk zacht
RTL

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven. Aan de kust worden harde windstoten verwacht, tot wel 110 kilometer per uur. Ook dieper landinwaarts gaat het flink tekeer, met windstoten tot 90 kilometer per uur.

"Houd rekening met de wind als je de weg op gaat", waarschuwt meteoroloog Brian Verhoeven van Buienradar. "Dus handen aan het stuur en wees extra alert op open stukken, waarbij je veel wind kunt pakken."

De windstoten komen uit zuidwestelijke richting. Op Vlieland is vanochtend de zwaarste windstoot gemeten, namelijk 120 kilometer per uur. Vanavond neemt de wind weer geleidelijk af, het laatst in het zuidoosten.

Zo hard waait het nu bij jou:

Buienradar

Storm Dennis

Nederland heeft te maken met de restanten van storm Dennis, die over Groot-Brittannië trekt. Dennis zorgt in Groot-Brittannië voor hevige overlast, naar verwachting valt in een etmaal net zoveel regen als normaal gesproken in een maand. 

"We hebben met de opmerkelijke situatie te maken dat we in Nederland niet officieel spreken van storm Dennis, omdat hier code oranje niet van kracht is", zegt Verhoeven. Nederland werkt samen met de weerdiensten van Engeland en Ierland, waar die waarschuwing wel geldt. In Nederland zal de overlast minder heftig zijn, al kan het vanmiddag nog even flink gaat plenzen, zegt Verhoeven. Lokaal tot wel 20 millimeter.

Het KNMI waarschuwt met code geel, oranje en rood voor gevaarlijk weer. Maar wat betekenen die codes?

Het is opmerkelijk zacht voor de tijd van het jaar. In het noordwesten wordt het 12 graden, in het midden van het land 15 graden, en in het zuidoosten zelfs 17 graden.

Weerrecord

Vandaag is zelfs de warmste 16 februari ooit gemeten. In De Bilt werd rond 3.20 uur een temperatuur van 13,6 graden gemeten. Het record stond op 13,3 graden en was van vorig jaar. Normaal is het overdag maximaal een graad of 6 en 's nachts tegen het vriespunt.

Het is de tweede keer dat er een weerrecord wordt gebroken dit jaar. 31 januari was de warmste 31 januari ooit gemeten.

Lees meer over
Weer