Erg besmettelijk

Steeds meer schurft in Nederland: 'Ergste jeuk ooit'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPSteeds meer schurft in Nederland: 'Ergste jeuk ooit'
RTL

Jeuk, rode bultjes en schilfers op je huid: scabiës, beter bekend als schurft, komt de laatste jaren steeds vaker voor in Nederland. Het RIVM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en is een werkgroep gestart. Wie snel de kriebels krijgt, kan beter niet verder lezen.

"Het was echt de ergste jeuk ooit", zegt Ellis die net een week van de schurft af is. Zij wil niet met achternaam genoemd worden, net als andere mensen met schurft waar RTL Nieuws mee in contact kwam. Het lijkt nog steeds een taboe-onderwerp te zijn, terwijl iedereen schurft kan krijgen.

Het wordt vaak doorgegeven door huidcontact, maar kan ook via lakens of een bank. Ellis liep het op bij een jongen met wie ze aan het daten was. "Ik heb weken niet kunnen slapen, omdat ik wakker lag van de jeuk", zegt ze.

Wat is schurft en hoe kom je ervan af?

Scabiës wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid graven en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.

De huisarts beoordeelt je klachten en schrijft meestal permetrinecrème voor. Daar moet je je helemaal mee insmeren. Ook moet je je kleren, beddengoed en handdoeken van de afgelopen drie dagen goed wassen.

Bron: Thuisarts (zie de site voor meer info)

Verdrievoudigd 

Het verhaal van Ellis is geen uitzondering, want de GGD en het RIVM zien dat het aantal scabiëspatiënten de afgelopen vijf jaar is verdrievoudigd. Het gaat inmiddels om tienduizenden gevallen per jaar. Het gebruik van het meestvoorgeschreven middel, permetrine, is tussen 2014 en 2018 verdubbeld.

Ook Ellis moest zich helemaal insmeren met deze crème en al haar kleren in zakken doen en heet wassen. "Op de eerste week van mijn stage had ik allemaal gekke kleren aan", zegt ze. "En vriendinnen die bij mij in bed een film hadden gekeken, moesten preventief smeren. Die waren boos." Ook de liefde heeft eronder geleden, want Ellis had geen zin meer om verder te daten met de jongen van wie ze schurft kreeg.

Besmet met schurft: 'Ik voelde me heel schuldig naar mijn vriendin'
Lees ook

Besmet met schurft: 'Ik voelde me heel schuldig naar mijn vriendin'

Er is nog geen duidelijke verklaring voor de sterke toename in schurftbesmettingen in Nederland (en omringende landen). Dat uitzoeken is één van de taken van een speciale werkgroep die het RIVM heeft opgericht in de strijd tegen schurft.

Deze werkgroep wil dat alle meldingen van scabiës verplicht worden geregistreerd. Nu is dat nog niet zo bij individuele gevallen. "Als we weten waar het probleem zit, kunnen we iets bedenken om het te tackelen", zegt Ewout Fanoy van GGD Rotterdam, lid van de werkgroep. Daarnaast moet er betere voorlichting komen voor artsen en dermatologen over deze ziekte. "De diagnose is moeilijk te stellen, je hebt een geoefend oog nodig."

Studentenhuizen en verpleeghuizen

Plekken waar schurft veel voorkomt zijn studentenhuizen, maar ook verpleeghuizen. Met name bij tehuizen kan dit tot vervelende situaties leiden. Bijvoorbeeld demente patiënten die weken rondlopen met klachten voor het wordt opgemerkt. En als een uitbraak eenmaal bekend is, heeft het personeel er enorm veel werk aan om een verzorgingshuis schurftvrij te krijgen.

"Het is een ziekte die niet vanzelf overgaat en ook nog eens besmettelijk is", zegt Fanoy. Daarom is het volgens hem belangrijk de toename een halt toe te roepen. Ellis wens het in ieder geval niemand toe. Ze is schurftvrij, maar nog niet helemaal van de klachten af. "De bultjes zijn nu weg. Maar ze zeggen dat het tot vier weken kan blijven jeuken."

Eerder sloeg de GGD in Leiden al alarm, omdat ze schurft daar niet onder controle kreeg.
Lees meer over
RIVMZiektes en aandoeningenGezondheidLink in bio