Harde wind

Nog nooit zo veel windenergie als afgelopen stormweekend

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPNog nooit zo veel windenergie als afgelopen stormweekend
RTL

Het stormachtige weer van de afgelopen weken heeft niet alleen nadelen. Er werd ook een recordhoeveelheid energie opgewekt, blijkt uit cijfers van energieopwek.nl. De marktprijs voor energie ging daarbij zelfs even onder nul.

Volgens energieopwek.nl werd er nog nooit zoveel windstroom opgewekt als afgelopen zaterdag: gemiddeld 4 gigawatt. Dat ligt normaal gesproken op zo’n 1,2 gigawatt. Ruim dertig procent van alle stroom werd zaterdag door windmolens opgewekt, een record.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De afgelopen jaren komen er steeds meer windmolens bij, die ook nog eens meer stroom opwekken. In combinatie met harde wind levert dat veel energie op.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Stroom met geld toe

Ook tijdens de stormen van voorgaande weekenden draaiden de molens flink. Daarbij gebeurde in het weekend van 16 februari iets geks, zegt een woordvoerder van energieleverancier Vattenfall. "Die zondag, tussen 4 en 6 uur ’s ochtends, was er zoveel stroom dat de energieprijs negatief werd." Bedrijven die die ochtend stroom inkochten, kregen daar geld op toe.

Er was zo’n groot overschot, doordat er naast de hoge productie ook nauwelijks stroom werd verbruikt. Op zondagochtend vroeg zijn de meeste mensen niet wakker en ook bedrijven gebruiken veel minder stroom.  

Zo’n negatieve prijs is zeldzaam: het is pas twee keer eerder gebeurd, in 2012 en in 2019. Overigens krijgt een normale consument dan niet ineens geld terug. Het gaat namelijk om de energiemarkt waarop grote bedrijven en energieleveranciers stroom verhandelen.

Topmaand

Elk jaar is februari een topmaand voor windenergie, blijkt uit de cijfers. In de zomer wordt er een stuk minder opgewekt. Hoe kan dat?

Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar, legt uit: "De harde wind in de winter, en de stormen van de afgelopen weken, worden veroorzaakt door de straalstroom. Dat is een krachtige wind op zo’n 10 kilometer hoogte, die een snelheid van 400 kilometer per uur kan halen. Die wind heeft ook effect op de grond, en kan stormen richting Nederland blazen."

Snelle vliegtuigen en groeiende poolkappen: dit is de straalstroom
Lees ook

Snelle vliegtuigen en groeiende poolkappen: dit is de straalstroom

In de winter is die straalstroom krachtiger dan in de zomer. Dorrestein: "Die stroom ontstaat doordat warme lucht van de tropen en koude lucht van de Noordpool tegen elkaar botsen. Als het zomer is, is het hier warmer. Dan is het verschil dus minder groot en die wind minder sterk."

Overigens is te veel wind ook niet goed voor windmolens. Nederlandse windmolens zijn namelijk niet gebouwd op storm. Waait het te hard, dan worden ze stilgelegd. Tijdens storm Dennis gebeurde dat zo’n 2,5 uur lang, berekende vakblad Energeia. Een week eerder, tijdens storm Ciara, stonden de windmolens op zee zo’n 8 uur stil.

Lees meer over
VattenfallBuienradarWeerWindenergieWindmolensStormen