Blijft het coronavirus op voorwerpen in leven? En zo ja, hoe lang?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Blijft het coronavirus op voorwerpen in leven? En zo ja, hoe lang?
Corona-update, stel je vraag

Bij 38 Nederlanders is het nieuwe coronavirus officieel vastgesteld. Er zijn al veel vragen beantwoord, maar nog lang niet alle. In deze vijfde editie van jullie coronavragen: blijft het virus op voorwerpen in leven? En zo ja, hoe lang?

Cherelle, Eric, Ineke en Jet vragen zich af of voorwerpen zoals mobieltjes, drinkflessen, kleding of deurklinken besmettingsbronnen van het virus kunnen zijn. En hoe je deze eventueel ontsmet.

Druppeltjes

Het virus verspreidt zich via minuscuul kleine vochtdruppeltjes van mens tot mens. Bij inademing of contact met de ogen kunnen ze voor besmetting zorgen. Belangrijk is daarom om in de binnenkant van je elleboog te hoesten en niezen, en goed je handen te wassen. Daarmee is de kans een stuk kleiner dat vochtdruppels met het virus überhaupt op voorwerpen terecht komen.

Ik heb koorts. Heb ik nu corona en wat moet ik doen?
Lees ook

Ik heb koorts. Heb ik nu corona en wat moet ik doen?

Toch is het niet te voorkomen dat er hier en daar een aantal druppels ontsnappen. Volgens het RIVM kunnen deze druppels maximaal 2 meter door de lucht vliegen voordat ze naar beneden vallen. Een grotere afstand kunnen ze niet overbruggen.

Wél kan het virus een aantal uur, en onder gunstige omstandigheden zelfs een aantal dagen overleven buiten het lichaam. En dat kan eigenlijk op alle voorwerpen.

Om zeep helpen

Er bestaan verschillende theorieën over de maximale levensduur van het coronavirus. Een onderzoek uit Hongkong spreekt van een overlevingsduur van vijf dagen. Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM, houdt het bij drie dagen.

"En dat is alleen onder de meest gunstige omstandigheden, zoals een lage temperatuur en gemiddelde luchtvochtigheid."

Want, zegt Molenaar, dit virus laat zich makkelijk om zeep helpen. "Letterlijk en figuurlijk. Het coronavirus is makkelijk dood te maken, omdat het slecht tegen warmte en vochtigheid kan."

Microbiologe Ann Vossen legt uit aan tafel bij Jinek.

Molenaar raadt aan om naast je persoonlijke hygiëne ook stil te staan bij de hygiëne van je gebruiksvoorwerpen. "Met goed schoonmaken maak je veel virusdeeltjes ongedaan. Natuurlijk kun je niet 100 procent weghalen. Maar met een warm sopje en zeep verwijder je zoveel virusdeeltjes, dat besmetting eigenlijk niet meer mogelijk is." 

Glad of grof?

Of het coronavirus voorkeuren heeft in het soort materiaal waar het zich aan bindt, is onbekend. Molenaar: "Over het algemeen geldt: hoe gladder het oppervlak, hoe beter het schoon te maken is. En daarmee is de kans op overleving van het virus klein."

Samengevat: 'een goede hand- en hoesthygiëne in combinatie met goed schoonmaken helpt je in het voorkomen van besmetting'. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen te beantwoorden. Via bovenstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

In onze app houden we je dagelijks op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het virus en beantwoorden we een selectie van de vragen die binnenkomen.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19Link in biocorona-update