Zes antwoorden

Hond met corona: kunnen dieren je besmetten?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Getty ImagesHond met corona: kunnen dieren je besmetten?
RTL

Een hond met corona in Hongkong: het is momenteel wereldnieuws. Maar het roept de vraag op: wat merken dieren van het coronavirus en kan je huisdier je besmetten? De antwoorden op zes vragen hierover.

1. De coronacrisis begon toch met een dier?

Experts zeggen dat het nieuwe coronavirus dat in december uitbrak in Wuhan, net als bij virusziekten SARS en MERS bij wilde vleermuizen is begonnen. Maar hoe het virus heeft kunnen overslaan op mensen is nog steeds een groot raadsel, want de bron van de besmetting is tot nu toe niet gevonden. Feit is dat de allereerste mensen die besmet zijn geraakt met corona, in december op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan waren geweest. Daar werden ook levende dieren verhandeld.

Dit coronavirus is hoogstwaarschijnlijk van een exotisch zoogdier naar de mens overgesprongen. Maar welk dier dat is, is niet bekend. "Op markten worden veel verschillende diersoorten levend bij elkaar gebracht. De omstandigheden op deze markten maakt het makkelijker dat virussen van één diersoort naar een andere dier kunnen overspringen, en ook van dier naar mens kunnen overgaan", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Wholesale Seafood Market in Wuhan werd gesloten.© Getty Images
De Wholesale Seafood Market in Wuhan werd gesloten.

2. Er zou een hond in Hongkong besmet zijn: hoe zit dat?

Autoriteiten daar melden dat er een keeshond in Hongkong 'licht positief' is getest op het coronavirus. En het zou dan gaan om de eerste mens-op-dierbesmetting. Het dier werd tot tweemaal toe getest, omdat zijn baasje in quarantaine geplaatst moest worden nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld.

De hond zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en is in quarantaine geplaatst bij het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbehoud in Hongkong, waar de hond verder wordt onderzocht. "Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar", zeggen virologen van de Universiteit Utrecht.

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek.

3. Kan ik besmet worden door een huis- of landbouwdier?

Dat het virus van mens op mens overdraagbaar is, wil niet zeggen dat dat bij dieren ook het geval is. Het RIVM gaat ervan uit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, omdat de hierbij betrokken diersoorten in Nederland zeer waarschijnlijk niet voorkomen.

Er zijn geen aanwijzingen dat huis- en landbouwhuisdieren, zoals katten, koeien, varkens en schapen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van het virus. "Je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdier", zei Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, eerder tegen RTL Nieuws. 

Volgens de Universiteit Utrecht worden op dit moment wel studies verricht om de gevoeligheid van huis- en landbouwdieren voor het nieuwe coronavirus helemaal op te helderen. Coronavirussen komen bij veel diersoorten voor, aldus de universiteit, maar dat zijn andere types dan de variant die de wereld nu in de greep houdt.

4. Moeten huisdieren ook in quarantaine als er bij de eigenaar corona is?

Anicura, een koepel van dierenziekenhuizen, raadt coronapatiënten af om nauw contact met huisdieren te hebben. Maar ze zeggen daar ook bij: "Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en u kunt uw hond veilig andere honden laten begroeten." Ook katten kunnen gewoon naar buiten, stelt de organisatie. "Er zijn geen aanwijzingen dat de infectie op uw kat kan worden overgedragen of dat uw kat de infectie bij u kan brengen."

"Ongeacht de situatie is het altijd een goed idee om goede handhygiëne rond huisdieren te hebben. Laat je huisdier je gezicht niet likken en was regelmatig de handen met zeep", zegt dierenarts Frederik Meyland-Smith.

5. Is het virus overdraagbaar via muggen?

Nee, het virus is vrijwel zeker niet overdraagbaar via muggen. Het wordt zoals de meeste van dergelijke virussen verspreid via druppeltjes bij hoesten en niezen. 

6. Kan ik besmet worden door vlees te eten?

Het RIVM gaat ervan uit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens, ook niet via het voedsel dat hier gegeten wordt. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om 'in leven te blijven' en te groeien. Dat kan niet in voedsel.

Lees meer over
CoronavirusDierenHuisdierenHondKatGezondheidVirusziekteCovid-19China